söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Elpriser

Lågt elpris i vår

Publicerad: 6 mars 2017, 08:32

Foto: Drago Prvulovic/TT

Den mycket milda vintern håller hittills elpriserna på låg nivå. Hittills ligger temperaturen cirka 3 grader över det normala, vilket lett till ett nordiskt elpris på i snitt 31 öre per kilowattimme.


Ett väsentligt skäl till de relativt låga elpriserna är att det trots underskottet på vatten varit milt väder, samtidigt som kärnkraftsproduktionen varit stabil, med hundraprocentigt utnyttjande sedan december.

Annars har vattenbristen varit besvärande efter en torr sommar och höst. Men december månads nederbörd återställde delvis vattenkraftsproduktionen.

– Vi inleder våren med ett underskott i vatten- och snömagasinen. Endast nederbörd över det normala kan förbättra den. Vi räknar med att kärnkraften kommer vara fortsatt stabil. Vår bedömning är att det genomsnittliga elpriset de kommande tre månaderna hamnar på cirka 28 – 29 öre per kWh, säger Matina Rosenberg, analytiker och meteorolog på Bixia.

Trots det relativt låga priset i år är det inte lika lågt som ifjol då elpriset var knappt 22 öre per kilowattimme.

Även om 2016 som helhet inte var ett speciellt vindrikt år så blåste det ikapp under december. Under julveckan sattes nytt rekord då vindkraften snurrade in 1,26 terawattimmar.

Av: Privata Affärer

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera