lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Elpriser

Lägre elpriser efter vårfloden

Publicerad: 18 maj 2010, 10:47

Vårfloden i Norrland har kommit i gång på allvar och medför inte bara risker för översvämningar och skred. Till de mer positiva effekterna av vårfloden hör kraftigt sjunkande elpriser.


AB

Anna Blomén


Vårfloden innebär ett överflöd av vattenkraft och i helgen som var dalade elpriserna på elbörsen Nord Pool till de lägsta nivåerna hittills i år. Det gäller både dygnsmedelpriset som under enskilda timmar.

I söndags morse, tidigt innan morgonkaffet sattes på i stugorna, var elpriset lägre en 1 öre per kilowattimme. Långt under vinterns chockhöga priser.

Det pris konsumenten får betala är dock betydligt högre än så eftersom det också inkluderar skatter och avgifter till elbolagen.

Svenska Kraftnäts generaldirektör Mikael Odenberg ser prisvariationerna som ett tecken på att elmarknaden fungerar som den ska.

– Precis som brist på elproduktion gav ett högt pris vissa timmar i vintras har nu överskott på elproduktion resulterat i låga priser. Sambandet mellan utbud och efterfrågan resulterar inte med automatik höga priser, säger Odenberg.

– I vintras var det mycket kallt och kärnkraften var till stor del nere – det är klart att priserna blir höga. Man glömmer också att det handlar om väldigt få timmar per år med extremt höga priser.

Det pris hushållen får betala sätts efter snittpriserna för månaden och påverkas därmed inte fullt ut av vare sig extremt låga eller extremt höga timpriser på den nordiska elbörsen.

TT

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera