söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Elpriser

EU-kommissionen ger klartecken för elstöd till företag

Publicerad: 16 februari 2023, 08:41

Foto: Pawel Michalowski/Shutterstock

EU-kommissionen har gett klartecken till regeringens planerade stöd till elintensiva företag. Det skriver regeringen i ett pressmeddelande på torsdagen.


Nyhetsbyrån Direkt


”Med EU-kommissionens godkännande kan vi nu skyndsamt gå vidare med att inrätta ett riktat stöd till elintensiva företag. Dessa företag är många gånger hårt drabbade av den pågående energikrisen. Därför har det varit särskilt viktigt att stötta dessa företag och skydda svenska jobb”, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) i en kommentar.

Målgruppen är företag som är elintensiva. Flera av dessa elintensiva företag är viktiga aktörer i värdekedjor för stora svenska basindustrier, exempelvis gjuterier och viss kemisk industri.

Stödet baseras på företagens faktiska kostnader för inköpt el med en metod som baseras på EU-kommissionens tillfälliga krisram för statliga stödåtgärder till stöd för ekonomin till följd av Rysslands angrepp mot Ukraina.

Berörda företag får stöd för sådana kostnader för el som överstiger en och en halv gånger företagets genomsnittspris under 2021. För att alla ska vidta energieffektiviseringsåtgärder får dock högst 70 procent av 2021 års förbrukning läggas till grund för beräkningen av stödberättigande kostnader.

Företagen får ersättning för hälften av de stödberättigade kostnaderna, upp till ett tak på 2 miljoner euro. En förutsättning för stöd är att stödet beräknas uppgå till minst 50.000 kronor.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera