lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomisk politik

Tisdag: Sista vårbudgeten för denna mandatperiod

Publicerad: 14 april 2022, 11:15

Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Direkt efter påskhelgen, på tisdag den 18 april, presenterar finansminister Mikael Damberg regeringens vårbudget, som blir den sista med för den här mandatperioden. Men det är högst oklart om den får stöd i riksdagen.


Privata Affärer / Nyhetsbyrån Direkt


Swedbank räknar med att vårbudgeten innehåller ökade anslag med omkring 30 miljarder kr, varav en del redan klubbats i riksdagen genom olika ändringsbudgetar, som mer pengar till försvaret, ekonomiskt stöd och utrustning till Ukraina och kompensation för höga elpriser.

Annat har aviserats, som ökade anslag till flyktingmottagande, vaccinering och höga sjuklönekostnader samt mer pengar till klimatbonussystemet.

Förslaget om garantitillägg till pensionärer hänger löst, eftersom det bara har stöd av regeringen, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Swedbanks bedömning är att garantitillägget förmodligen får stryka på foten denna gång, såsom Socialdemokraternas familjevecka fick göra i höstbudgeten.

Finansminister Mikael Damberg har redan meddelat att regeringen räknar med en BNP-tillväxt på 3,1 procent i år och ett underskott i det finansiella sparandet på 0,5 procent av BNP.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera