måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomisk politik

Regeringen föreslår höjt tak för sjukpenningen

Publicerad: 8 september 2021, 15:09

Foto: Janerik Henriksson /TT

Regeringen föreslår i den kommande budgeten att sjukförsäkringen stärks, bland annat höjs taken i sjukpenningen, och mer tid ges för rehabilitering.


Nyhetsbyrån Direkt


Förändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2022 och kostnaden uppgår till cirka 3 miljarder kronor per år.

Det sade statsminister Stefan Löfven vid en pressträff på onsdagen tillsammans med socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi och LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Enligt förslaget höjs taken i sjukpenningen från 8 till 10 prisbasbelopp, tiden som man kan vara sjuk förlängs, tryggheten för äldre ska öka liksom för dem som arbetar när behov finns.

Regelverket vid prövningen dag 365 i en sjukskrivning ändras, rehabiliteringen ska inte avbrytas eftersom antalet dagar har uppnåtts och äldre nära pensionering ska prövas mot den aktuella arbetsgivaren.

Regeringen ska också se över behovet av att ändra karensavdraget för vissa grupper, inom kontaktnära yrken exempelvis inom sjuk- och äldrevården.

Stefan Löfven sade att en viktig del för att människor ska känna sig trygga är att välfärdssystemen finns där när vi behöver dem, medan Ardalan Shakarabi sade att vi under en lägre tid haft en sjukförsäkring med stora brister där sjuka inte fått den trygghet de förtjänar.

Shekarabi sade att regeringen bedömer att det finns stöd i riksdagen för förslagen.

”Det här är en omfattande satsning för att öka tryggheten i sjukförsäkringen”, enligt Shekarabi.

Susanna Gideonsson sade att ”det här är en bra dag för svenska löntagare”, eftersom tidsgränserna tidigare varit för stränga.

”Med dagens förslag är jag hoppfull inför framtiden”, sade hon och tillade att LO vill att karensavdraget tas bort helt, men välkomnade ändå beskedet att det ska ses över.

Löfven upprepade att regeringen har fyra prioriteringar i budgeten: jobben, klimatet, ökad trygghet och välfärden.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera