torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomisk politik

Här är budgetens huvudpunkter

Publicerad: 15 juni 2010, 17:48

Sänkts skatt till pensionärer, höjt flerbarnstillägg och en infrastruktursatsning. Det är huvudpunkterna i regeringens vårbudget. Dessutom införs en sorgepeng för föräldrar som mist ett barn.

Ämnen i artikeln:

Val 2010VårbudgetAnders Borg

Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


I röd slips, blå skjorta och med en ljusgrön vårproposition i handen inledde finansminister Anders Borg dagens presentation.

– Vintern i den svenska ekonmin är över och våren är här. Följaktligen är vårproppen grön. Sverige är nu på väg ut ur den ekonomiska krisen, sa han.

Men regeringens vårbudget innehöll inga större nyheter. Det mesta är känt sedan tidigare. Huvudpunkterna är sänkt skatt för pensionärer, höjt flerbarnstillägg och en satsning på infrastruktur.

Pensionärerna ska få sänkt skatt

Det kommer att dröja till åtminstone 2013 innan inkomstpensionerna överstiger 2009 års nivåer skriver regeringen i budgeten. Därför sänks inkomstskatten för personer som är 65 år eller äldre. För att inte motverka arbetslinjen är förslaget utformat så att det förhöjda grundavdraget trappas upp i ett visst inkomstintervall. I praktiken handlar det om någon hundralapp extra i månaden för de flesta.

Höjt flerbarnstillägg

Flerbarnstillägget höjs den 1 juli. För det andra barnet är höjningen 50 kr i månaden, för det tredje 100 kr, för det fjärde 150 kr och för det femte 200 kr per månad. Detta beräknas kosta 700 miljoner kr.

Att pensionärer får skattelättnader och att barnfamiljer får mer pengar motiverar finansministern så här:

– Sverige är på väg ur en väldigt besvärlig ekonomisk kris och vi ser att det börjar stabiliseras. När man är på väg ur en kris är det väldigt rimligt att man försöker gjuta samman samhället. Kriser tenderar att dra isär samhället och då har vi valt att ge lite extra till resurser till de som har drabbats hårt under krisåren, säger Anders Borg.

Satsning på infrastruktur

Regeringen presenterar också ett infrastrukturpaket. Satsningar är ett verktyg för att skapa jobb på relativt kort sikt, skriver regeringen i budgeten. Av den anledningen tidigarelägger regeringen vissa underhållsåtgärder och mindre investeringar inom infrastrukturområdet till ett värde av 500 miljoner kronor för 2010.

Regeringen har också fastställt en nationell plan för transportsystemet 2010-2021. Totalt finns en ram på 417 miljarder kronor. Planen innebär att infrastrukturåtgärderna ökar med 2 miljarder kronor under perioden. Dessutom har medfinansiering på 65 miljarder kronor möjliggjorts.

Budgetens övriga punkter

Förutom de tre huvudpunkterna finns också ett antal mindre satsningar i budgeten. Här är några exempel:

Ersättning till föräldrar som mister ett barn

Regeringen avser att från och med den 1 januari 2011 införa en ersättning inom föräldraförsäkringen som underlättar för de föräldrar som mister ett barn. Ersättningen ska kunna betalas ut under 10 dagar när ett barn avlider och båda föräldrarna ska kunna få ersättning samtidigt.

Tillfällig satsning för skolungdomar

Regeringen gör en tillfällig satsning på sommarjobb för skolungdomar under sommaren 2010 med 100 miljoner kronor. Detta ska ge ungdomar en träning inför det kommande arbetslivet samt möjlighet till referenser och nya kontakter, enligt regeringen.

Dessutom ökas satsningen på sommarskolor med 20 miljoner kronor till totalt 60 miljoner kr. Sommarskolorna ger ungdomar möjligheten att få ett godkänt slutbetyg.

Nystartsjobb för äldre

Regeringen vill minska kvalificeringstiden för att få ett nystartsjobb till 6 månader för äldre under perioden 1 juli 2010 till 30 juni 2012.

Slopad revisionsplikt och förenklade momsregler

Revisionsplikten slopas för mindre företag. Dessutom föreslås en regelförenkling av momsredovisningen.

Förstärka insatser till Västra Götalandsregionen

Regeringen vill mildra jobbkrisen i Västra Götaland genom förstärkta insatser till stöd för jobb, tillväxt och omställning.

Regeringen föreslår 104 miljoner respektive 144 miljoner kronor för 2010 och 2011 till fler utbildningsplatser inom yrkesvux, yrkeshögskolan och högskolan.

Dessutom föreslås 55 miljoner kronor under 2010 för att stärka konkurrenskraft och innovation som bland annat möjliggör Innovatums projekt för elbilsutveckling. För 2011 avsätts 35 miljoner kronor och för 2012 15 miljoner kronor.

JONAS OHLIN och MAGNUS GUSTAVSSON, PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera