torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomisk politik

Finansministern: Reformerna beräknas till 40 miljarder kronor

Publicerad: 24 augusti 2023, 13:45

Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Foto: Fredrik Surell/TT

Regeringen och Sverigedemokraterna slutförhandlar höstbudgeten. Reformerna beräknas uppgå till 40 miljarder kronor, uppger finansministern Elisabeth Svantesson (M) på torsdagen.

Ämnen i artikeln:

RegeringenInflationPolitik

Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Om några veckor är det dags för regeringen att presentera sin budget för nästa år, den så kallade höstbudgeten. Innehållet kommer att präglas av det ekonomiska läget, enligt finansminister Elisabeth Svantesson (M).

“Vi kommer behöva göra ett antal tuffa prioriteringar för att inte riskera att elda på inflationen. Samtidigt är det uppenbart att utsatta hushåll och välfärden kommer behöva stöd genom den här svåra tiden”, uppger finansministern i ett pressmeddelande.

Bedömningen är att reformerna i budgeten kommer att uppgå till omkring 40 miljarder kronor, tillägger Elisabeth Svantesson.

Enligt finansdepartementet prognos väntas Sveriges BNP att sjunka med 0,8 procent under 2023. Inflationen och de högre räntorna pressar både hushåll och företag. Samtidigt minskar bostadsbyggandet kraftigt, något som också slår mot den ekonomiska tillväxten.

“Vi ser ljuspunkter med en lägre inflationstakt, men kärninflationen är fortfarande för hög. Det pressar hushåll och företag hårt och bidrar till att svensk ekonomi går in i en lågkonjunktur”, säger finansministern i en kommentar, och tillägger:

“Nu måste vi vara uthålliga i inflationsbekämpningen så att vi kan vända utvecklingen i svensk ekonomi.”

Arbetslösheten väntas på grund av den vikande konjunkturen att vända uppåt i år och under 2024. Återhämtningen dröjer till 2025, enligt rådande prognos

Det finns dock en rad osäkerhetsfaktorer kopplat till den prognosen, bland annat inflationsutvecklingen, bostads- och fastighetsmarknaden men även den geopolitiska situationen, uppger regeringen i pressmeddelandet.

Läs mer: Regeringen slutförhandlar budgeten – sparekonomen om hur din plånbok kan påverkas

Läs mer: Så agerar börsens giganter inför ödeshösten

Läs mer: Småspararfavoriten ska upp 50 procent

Läs mer: Köp investmentbolaget som nått historisk vändpunkt

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera