tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Drivmedel

Regeringen sänker reduktionsplikten – branschen avfärdar prisutspel

Publicerad: 8 maj 2023, 09:00

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Regeringen sänker efter årsskiftet reduktionsplikten för diesel och bensin till 6 procent. Drivmedelsbranschen avfärdar dock Tidöpartiernas utspel om att beslutet kan sänka dieselpriset med över 5 kronor per liter.


Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


På söndagen meddelade regeringen tillsammans med samarbetspartiet Sverigedemokraterna att reduktionsplikten kommer att sänkas till EU:s miniminivå på 6 procent med start nästa år. För närvarande uppgår reduktionsplikten till 30,5 procent för diesel och 7,8 procent för bensin. Reduktionsplikten styr inblandningen biobränslen.

I det så kallade Tidöavtalet mellan Sverigedemokraterna och regeringspartierna M, KD och L står det att läsa att politiken rikta in sig på ”lägre drivmedelspriser”.

Beslutet att sänka reduktionsplikten kommer enligt Tidöpartierna att göra dieseln 5,5 kronor billigare per liter, inklusive moms, efter årsskiftet. Under kommande år kan literpriset bli uppemot 7 kronor lägre, uppgav regeringspartierna och Sverigedemokraterna vidare i inlägget på DN Debatt.

Den förhoppningen avfärdas dock av drivsmedelsjätten Preem.

”Det finns ingen i branschen som tror att det kommer att bli i närheten av den siffran”, säger presschefen Dani Backteg till Svenska Dagbladet.

I intervjun varnar han för dieselbrist om sänkningen av reduktionsplikten genomförs eftersom det kommer innebära ett ökat behov av fossil olja.

Enligt tidigare beslut skulle reduktionsplikten år 2024 ha höjts till 12,5 procent för bensin och 40 procent för diesel.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera