måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Var tredje pensionär vill bo mindre

Publicerad: 3 juli 2019, 10:51

Foto: Fredrik Sandberg /TT

Var tredje pensionär vill flytta till en mindre bostad. Men reavinstskatten och svårigheter att hitta något lämpligt gör att de bor kvar. Det visar en undersökning från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.


FN

Fredrik Nejman


Många svenskar vill flytta. Men för en del blir det bara en dröm. Hindren är för stora.

I undersökningen, som baseras på 2 300 intervjuer, visar det sig att pensionärer är något mindre flyttbenägna än andra. Men när det handlar om att flytta till en mindre bostad är pensionärerna mest intresserade. 35 procent av gruppen 65-åringar och äldre vill ha en mindre bostad.

Det är främst tre skäl till varför det inte blir av. Dels handlar det om att det är svårt att hitta något lämpligt. Men minst lika viktigt är ekonomin. De två plånboksskäl som flest anger är att månadskostnaden skulle blir för hög eller att reavinstskatten avskräcker.

Medan 61 procent av de yngre, 18 – 29 år vill ha större bostad, är motsvarande siffra för pensionärerna 17 procent.

Största skälet till att flytten inte blir av är att månadskostnaderna blir för höga eller att man inte hittar något lämpligt. Reavinstskatten är ett betydligt mindre problem för dem som vill bo större.

Bland de unga som vill bo större är svårigheter att få lånelöften ett stort problem, visar både den färska undersökningen och en motsvarande i ifjol som också gjordes av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Höga krav på amorteringar stänger ute unga från bostadsmarknaden samtidigt som flyttskatten tvingar den äldre generationen att bo kvar i alltför stora bostäder. Det är tydligt att både unga och äldre, som är nycklarna för att låsa upp bostadsmarknaden, upplever att Sveriges bostadspolitik fungerar dåligt, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I rapporten ”Hem bitterljuva hem” som publiceras samtidigt som undersökningen har företaget sex förslag för att förbättra bostadspolitiken.

De är:

Sänk reavinstskatten, även kallad flyttskatt.

Fasa ut ränteavdraget.

Ompröva de skärpta amorteringskraven.

Skattegynnat bosparande för unga.

Fler billiga hyresrätter.

Nya former av seniorboende.

Så många vill flytta

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

Källa: Länsförsäkringar/Sifo

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera