måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Valuegard: Bopriserna vände upp under sommaren

Publicerad: 18 september 2018, 08:39

Foto: Fredrik Sandberg

Bostadspriserna i Sverige steg 1,9 procent i augusti jämfört med föregående månad. Säsongsrensat steg priserna 0,2 procent. Det visar Valueguards HOX-index.


Nyhetsbyrån Direkt


Bostadspriserna har stigit 0,8 procent under den senaste tremånadersperioden och sjunkit 4,7 procent under de senaste tolv månaderna.

Priserna på bostadsrätter steg 1,0 procent i augusti jämfört med föregående månad, medan villapriserna steg 2,5 procent. Säsongsrensat steg priserna på bostadsrätter 0,1 procent, medan villapriserna steg 0,3 procent.

Under den senaste tremånadersperioden har bostadsrättspriserna i Sverige stigit 1,3 procent jämfört med föregående tremånadersperiod och villapriserna har stigit 0,4 procent.

De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna sjunkit 6,7 procent samtidigt som villapriserna sjunkit 3,5 procent.

Valueguards boprisstatistik bygger på data från bland andra Svensk Mäklarstatistik, som sedan bearbetas för att ta hänsyn till att det säljs olika typer av bostäder varje månad. Genom att statistiken är kvalitetsjusterad mäts den underliggande prisutvecklingen på bostadsmarknaden.

Valueguard noterar att prisförändringarna är i linje med det vanliga säsongsmönstret för augusti, som brukar vara en stark månad på bostadsmarknaden.

Valueguard har också undersökt prisutvecklingen för bostadsrätter i Stockholm under de första två veckorna i september, eftersom Stockholm är en viktig marknad som ger en bra indikation om var bostadsmarknaden är på väg. Under den första halvan av september har priserna legat kvar på samma nivå som i augusti, icke säsongsrensat.

”Det är en skillnad mot förra året, då vi hade en tydlig prisnedgång första veckorna i september”, skriver Valueguard.

Valueguards bedömning utifrån augustis siffror och första halvan av september är att bostadsmarknaden fortsätter i den sidledes gående trend som rått under första halvan av 2018.

”Sammanfattningsvis har vi en stabil inledning på hösten och en fortsatt stillastående trend”, skriver Valeuguard.

De tillägger att den närmaste tiden kommer att bli ”mycket intressant att följa”. Inledningen av en säsong är ofta stark med nya bostäder som kommer ut på marknaden. Affärer som görs tidigt på säsongen är ofta sådana där säljaren är nöjd med priset, medan andra säljare väljer att avvakta lite.

”Ju längre hösten går desto tydligare blir det om det finns ett överutbud av svårsålda bostäder som till slut kommer att dra ned priserna”, skriver Valueguard.

Bild: Bostadspriser HOX-index

Bild: Bostadspriser, förändring i årstakt

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera