tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Utbudet av borätter minskar snabbt

Publicerad: 26 mars 2018, 08:44

Foto: Hasse Holmberg/TT

Utbudet av bostadsrätter till salu på Hemnet fortsätter att minska snabbt. Särskilt tydligt är det i Stockholms innerstad, där utbudet den senaste veckan var lägre än under motsvarande vecka i fjol. Det visar statistik från Hemnet från Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.


Nyhetsbyrån Direkt


”Det är intressant att notera att utbudet nu är lägre i Stockholms innerstad än för ett år sedan. Påsken spelar nog en viss roll, men tittar man på antalet nytillkomna annonser förra veckan jämfört med veckan före påsk i fjol kom det ut 17 procent färre bostadsrätter i Sverige i år och 30 procent färre i Stockholms innerstad”, säger Hemnets talesperson Staffan Tell till Nyhetsbyrån Direkt.

Han anser att det finns en påskeffekt, men också en fortsatt amorteringskravseffekt.

Det snabbt minskade utbudet av bostadsrätter i Stockholms innerstad sedan början av februari har gjort att utbudet under den senaste veckan, vecka tolv, var 5 procent lägre än för ett år sedan, efter att vecka sju ha varit hela 128 procent högre. Utbudet av bostadsrätter i hela landet var den senaste veckan 17 procent högre än för ett år sedan.

Ökat utbud efter påsk

Staffan Tell säger att man kan räkna med att det kommer ut fler nya annonser nästa vecka. I fjol ökade antalet nytillkomna annonser kraftigt veckan efter påsk, nästan en dubblering i Sverige och bortåt en fyrdubbling i Stockholms innerstad.

”Det verkar mycket sannolikt att antalet bostadsrätter som kommer ut nästa vecka kommer vara betydligt högre, men vad som händer med utbudet hänger också på hur mycket som tas bort”, säger han.

Utbudet av bostadsrätter till salu på Hemnet steg i början av året och nådde en rekordhög nivå under vecka sex, i början av februari, för att sedan dess minska vecka för vecka. Detta är ett ovanligt mönster. Vanligtvis stiger utbudet successivt från årsskiftet till en topp före sommaren.

Amorteringskravet förklaringen

Enligt Hemnet är det skärpta amorteringskravet den mest troliga förklaringen till att utbudet i år i stället minskat. Vecka sex var den sista veckan att lägga ut sin bostad till försäljning och hinna få den såld innan amorteringskravet trädde i kraft den 1 mars.

Från vecka sex till vecka tolv minskade utbudet av bostadsrätter till salu på Hemnet med 46 procent i Stockholms innerstad. I hela Sverige minskade utbudet med 26 procent under samma period.

Bild: Utbud bostadsrätter Stockholm

Bild: Utbud bostadsrätter Sverige

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera