torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Tjäna 50 000 kr skattefritt

Publicerad: 23 december 2013, 09:48

Står ditt fritidshus tomt över vintern? Då kanske du ska fundera på att hyra ut det. Generösa regler gör att du kan tjäna en rejäl hacka utan att betala skatt.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Du som hyr ut din villa eller fritidshus ska redovisa intäkterna som inkomst av kapital. Men bara om dina intäkter överstiger en viss gräns.

År 2013 är schablonavdraget för uthyrning 40 000 kr. På detta tillkommer ett avdrag med 20 procent av den totala hyresintäkten om det handlar om ett småhus, vilket fritidshus också klassas som.

I praktiken innebär det att du inte behöver ta upp hyresintäkterna till beskattning så länge de inte överstiger 50 000 kr under ett och samma år.

Schablonavdraget gäller per hus, inte per person, så om du äger ett sommarhus tillsammans med en annan person får du dra av hälften.

På samma sätt gäller att du som äger och hyr ut två stycken hus kan få in 50 000 kr för det ena och 50 000 kr för det andra utan att behöva skatta för intäkterna.

Samma regler gäller oavsett om fritidshuset finns i Sverige eller utomlands. Du som hyr ut huset till ditt eget bolag eller till din eller någon närståendes arbetsgivare får däremot inte göra några avdrag alls.

Här nedan kan du räkna ut hur mycket du behöver betala i skatt om du hyr ut:

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera