torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Swedbanks boindex: Hushållens köpkraft rekordlåg

Publicerad: 2 mars 2023, 08:30

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Swedbanks boindex föll under fjärde kvartalet till den lägsta nivån sedan mätningarna började år 2005, trots att bostadspriserna sjunkit. Samtidigt finns det tecken på att bostadspriserna kan vara nära att slå i botten, enligt storbankens privatekonom Arturo Arques.


Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Swedbanks boindex speglar enligt banken hushållens köpkraft i samband med ett villa- eller bostadsrättsköp. Utgifterna som följer ett bostadsköp sammanvägs och sätts i relation till disponibel inkomst.

I slutet av förra året föll indexet, som uppdateras kvartalsvis, till den lägsta nivån sedan mätningarna började år 2005, konstaterar storbanken i ett pressmeddelande. Under fjärde kvartalet sjönk Swedbanks boindex till indexnivån 96, vilket innebär att de som köper en bostad behöver lägga i genomsnitt 31 procent av sin disponibla inkomst på boendeutgifter.

– Hushållen pressas alltmer av de stigande boendeutgifterna. Sannolikheten att fler hushåll kan få problem med att betala för boendet har därmed ökat, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, i en kommentar.

I en beskrivning av boindexet på sin hemsida skriver Swedbank att forskning har visat att när ”andelen disponibel inkomst som går till att finansiera bostadsköp överskrider 30 procent får många problem”.

Medianpriserna för småhus sjönk med 2 procent och med 1 procent för bostadsrätter under fjärde kvartalet, skriver banken vidare i sammanställningen.

– Trots lägre bostadspriser ökade boendeutgifterna, främst på grund av stigande bolåneräntor och högre el- och uppvärmningskostnader, säger Arturo Arques i en kommentar.

Däremot gick priserna i motsatt riktning i Stockholmsområdet, vilket kan vara en signal på en kommande vändning på bostadsmarknaden, tillägger privatekonomen.

– I Stockholm steg bostadspriserna under kvartal fyra vilket kan vara ett tecken på vi närmar oss botten, kommenterar Arturo Arques.

Swedbank har även tittat närmare ett förslag om startlån till förstagångsköpare som saknar en kontantinsats. Förslaget bereds nu i Regeringskansliet och kom till efter en statlig utredning som tillsattes i december år 2020.

Förslaget om startlån hade fått stora ekonomiska konsekvenser för låntagarna om det införts 2021, enligt bankens analys.

– Analysen visar tydligt faran med hög belåningsgrad i kombination med fallande bostadspriser. De sjunkande bostadspriserna mellan kvartal ett och kvartal fyra 2022 hade inneburit att förstagångsköparen med startlån skulle haft svårt att sälja sin bostad utan att förlora hela kontantinsatsen, säger Arturo Arques i en kommentar.

Låntagare med startlån skulle då hamnat i en sämre sits än innan de tog startlånet eftersom kontantinsatsen gått förlorad samtidigt som det skulle finnas en skuld kvar hos banken, påpekar Swedbank i analysen.

─ Vill vi hjälpa förstagångsköpare in på bostadsmarknaden är det bättre att höja ränteavdraget under en begränsad period, införa ett skattesubventionerat sparande och utforma generösare regler för bostadsbidrag. Det skulle inte bara underlätta för förstagångsköpare, det skulle också sätta en tydlig prislapp på den idag dysfunktionella bostadsmarknaden, kommenterar Arturo Arques.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera