torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Swedbank: Rekordlåg köpkraft på bostadsmarknaden

Publicerad: 30 augusti 2023, 05:12

Foto: Henrik Montgomery /TT

Bostadsköpkraften, som Swedbanks boindex mäter, sjönk under andra kvartalet till en ny rekordlåg nivå. Det skriver Swedbank i ett pressmeddelande. Boindex för riket som helhet sjönk till 92 från 95.


Nyhetsbyrån Direkt


"Förklaringen är stigande bolåneräntor och högre bostadspriser. Ett hushåll som köper en bostad idag behöver nu i genomsnitt lägga 33 procent av disponibel inkomst på boendeutgifter. Men många behöver betala mer än så", säger Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom.

I Stockholm och Göteborg behöver ensamstående som köper en bostadsrätt idag i genomsnitt lägga 75 respektive 63 procent av disponibel inkomst på boendeutgifter.

Stigande bolåneräntor gör också att allt fler hushåll slår i taket för maximalt ränteavdrag. Ränteavdraget gör det möjligt att få tillbaka 30 procent av räntekostnaderna upp till 100.000 kronor, och 21 procent däröver.

"Många hushåll får nu räntekostnader som överstiger 100.000 kronor. Ökade räntekostnader och försämrade ränteavdrag är ingen rolig kombination för privatekonomin", säger Arturo Arques.

När Boindex ligger på 100 betyder det att hushållen behöver använda 30 procent av den disponibla inkomsten på boendeutgifter.

Läs mer: Chefredaktören: Spännande höst väntar de nya folkaktierna

Läs mer: Nu är det rea på svenska kvalitetsaktier

Läs mer: Dolda börsstjärnan har mer att ge

Läs mer: Köplägen i sektorn som ratas av tunga investerare

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera