torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Svenskarnas köpkraft rekordlåg på bostadsmarknaden

Publicerad: 8 juni 2023, 08:00

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Svenskarnas köpkraft på bostadsmarknaden har sjunkit till rekordlåga nivåer, visar Swedbanks färska Boindex. Värst drabbade är bostadsrättsägarna, som också får vara beredda på ökade månadsavgifter.


Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Stigande boräntor och högre bostadspriser har pressat ned Swedbanks Boindex till en ny rekordlåg nivå. Indexet mäter hushållens köpkraft på bostadsmarknaden och uppdateras kvartalsvis.

Under årets första kvartal sjönk det sammanvägda indexet till 95 från 97 i den föregående mätningen.

”Hushållen pressas allt mer av stigande boendeutgifter. Sannolikheten att fler hushåll kan få problem med att betala för sitt boende har ökat”, säger Swedbanks privatekonom Arturo Arques i en kommentar.

Småhusindexet landade på 94 jämfört med 95 under kvartalet dessförinnan medan Boindexet för bostadsrätter föll från 102 till 96.

I början av 2023 har hushållens el- och uppvärmningskostnader blivit lägre, men det har inte kompenserat för de högre bolåneräntorna och bostadspriserna, enligt banken.

”Boindex har fallit mest för bostadsrätter. Ökade räntekostnader och högre månadsavgifter gräver allt djupare hål i bostadsrättshavarnas plånböcker”, kommenterar Arturo Arques.

Den som köper en bostadsrätt behöver i genomsnitt lägga 32 procent av sin disponibla inkomst på boendeutgifter i dag. För ensamstående i storstäderna Göteborg och Stockholm uppgår motsvarande siffra till 59 respektive 71 procent.

I en kompletterande analys till Boindex-mätningen konstaterar Swedbank att många bostadsrättsföreningar tar ut för låga månadsavgifter. Trots stora kostnadsökningar under fjolåret valde en hel del föreningar att inte höja avgifterna, enligt banken.

Swedbank tror nu att den fortsatt höga inflationen och stigande räntorna kommer att tvinga många föreningar att göra det.

”Eftersom de flesta föreningar inte har några andra intäkter än årsavgifterna från medlemmarna så innebär det att många föreningar kommer behöva höja avgiften. Om och hur mycket beror bland annat på föreningens behov av reparationer, storleken på lånen och hur mycket sparande föreningen har”, säger Arturo Arques i en kommentar.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera