lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Svalare syn på bomarknaden

Publicerad: 7 juni 2010, 08:14

Allt fler svenskar tror på fallande bostadspriser det kommande året. Det visar SEB:s boprisindikator för juni.

Ämnen i artikeln:

Gunilla NyströmBoprisindikator

Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Enligt undersökningen tror 20 procent av hushållen på fallande bostadspriser under det närmaste året. Det är en ökning från 13 procent i maj.

Samtidigt tror 47 procent att priserna kommer att öka. Det är en minskning från 54 procent i maj. Andelen som tror på stillastående priser ökade från 25 till 29 procent.

– Börsnedgång, Greklandskris och en allmän oro för utvecklingen och skuldsättningen i flera andra större länder har fått hushållen att känna en tveksamhet inför bostadsprisutvecklingen framöver, säger SEB:s privatekonom Gunilla Nyström.

Hushållen tror att reporäntan kommer att ligga på 1,01 procent om ett år. Det är betydligt lägre än Riksbankens egna prognoser.

– Hushållen fortsätter att ligga mycket lägre i sina ränteförväntningar än Riksbanken och marknaden, trots alla varningar om att räntan så småningom kommer att vara mycket högre än idag, säger Gunilla Nyström

Av de som har bostadslån med kort bindningstid planerar bara 11 procent att binda räntan inom de närmaste tre månaderna. Det är samma andel som förra månaden.

MAGNUS GUSTAVSSON, PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera