lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Stort sug efter nya husen

Publicerad: 12 augusti 2014, 07:18

Foto: Enkelrum.se

Branschen märker av ett stigande intresse för att bygga Attefallshus, men ännu har få anmälningar kommit in till kommunerna.


PA

Privata Affärer

red@privataaffarer.se


Den 2 juli blev det fritt fram att slå upp ett så kallat Attefallshus på sin tomt. Redan nu märker småhustillverkare, branschorganisationer och bygghandeln av ett högt tryck, enligt en rundringning som Dagens Nyheter har gjort.

– Vi som branschorganisation och våra medlemsföretag får många samtal från privatpersoner som ställer frågor, säger David Johnsson, vd för branschorganisationen Trä- och möbelhusföretagen, till tidningen.

Branschen har tagit fram färdiga Attefallshus, som kan levereras med kran till tomten. Flera småhustillverkare rapporterar om hundratals förfrågningar, utan att ha några försäljningssiffror klara. Bygghandelskedjorna hoppas på ökad försäljning av bygg själv-material.

– Det största uppsvinget för vår del ser vi främst från det faktum att det blir möjligt att bygga ut 15 kvm utan att ansöka om bygglov. Det är där vi tror på en bygg själv-boom, säger Anders Wernberg, inköpschef på Hornbach, till DN.

För att få bygga krävs ett startbesked från kommunens byggnadsnämnd. Hittills är det dock få som har skickat in anmälningar. 40 personer har anmält intresse för att bygga Attefallshus, enligt DN:s rundringning till elva av landets största kommuner.

Vem som helst kan bygga ett Attefallshus på maximalt 25 kvadratmeter och 4 meters taknockshöjd utan bygglov. Om huset ligger närmare än 4,5 meter från tomtgränsen krävs grannarnas godkännande.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera