lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Stormen fick elpriset att bli negativt

Publicerad: 10 februari 2020, 11:11

Foto: Johan Nilsson /TT

Stormen Ciara fick de svenska vindkraftverken att snurra extra snabbt i natt. Det gjorde också att elpriset blev negativt för första gången i Sverige.


Det var under måndagsdygnets första fyra timmar som spotpriserna på el i Sverige var negativa. Som lägst noterades ett elpris på -0,212 öre per kWh.

– Det har förekommit negativa priser på el tidigare, bland annat i Tyskland och Danmark där det finns mycket vindkraft. Men aldrig tidigare här i Sverige. Att det blev så här i natt beror på att det har installerats mycket vindkraft de senaste åren i kombination med mildvädret och den kraftiga blåsten när stormen Ciara passerade, säger Matina Rosenberg, chefsanalytiker och meteorolog på elbolaget Bixia.

I Danmark, där negativa elpriser förekommer oftare än i Sverige, var det lägsta elpriset motsvarande – 2,8 öre per kWh.

– Negativa elpriser är ovanligt, men i takt med att det byggs fler vindkraftsanläggningar kommer det bli allt vanligare då vindkraften inte går att reglera. Det gör att det under perioder som nu blir ett kraftigt överskott på el, säger Matina Rosenberg.

För hushåll som har ett vanligt rörligt elavtal blir ett tillfälligt negativt elpris knappt kännbart då det pris man betalar är ett genomsnitt av månadens pris.

Men för hushåll som har timdebitering kan ett negativt elpris vara desto mer intressant. Inte minst om man har möjlighet att styra sin elanvändning under dygnet. Att köra diskmaskiner, tvättmaskiner och annat under de timmar då elpriset är negativt blir alltså en bra affär.

Däremot blir det inte en plusaffär för de som drog upp termostaterna i natt. Detta eftersom energiskatter och liknande fortfarande är högre än det negativa priset.

Av: Magnus Gustavsson, magnus.gustavsson@privataaffarer.se

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera