onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Storbankens prognos står fast

Publicerad: 22 mars 2023, 07:06

Foto: Shutterstock

Riksbanken fortsätter att höja räntan vilket kommer innebära att det blir än tuffare för hushållen. Dessutom kommer omläggning av bundna lån göra att räntekostnaden stiger även efter att Riksbanken slutar höja, skriver Handelsbanken i en färsk upplaga av bankens fastighetsrapport där prognosen om ett totalt boprisfall på 20 procent står fast.

Ämnen i artikeln:

HandelsbankenBostadspriser

Privata Affärer / Nyhetsbyrån Direkt


− Vi ser inga tendenser till att den svenska inflationen är på väg ner, snarare tvärtom, och i nuläget tror vi det väger tyngre för Riksbanken än risken för finansiell instabilitet, säger bankens chefsekonom Christina Nyman i ett pressmeddelande.

Prognosen är därför att Riksbanken, trots den finansiella oron, kommer höja räntan med 0,75 respektive 0,5 procentenheter i april och juni, upp till 4,25 procent. Osäkerheten kring inflations- och ränteutsikterna är dock stora, enligt SHB.

Banken spår att de rörliga boräntorna toppar på drygt 5 procent senare i år. Men även de som har bundna boräntor kommer behöver binda om dem. Räntan på den totala lånestocken väntas därmed ligga på runt 4 procent i början av 2024 från lite under 3 procent i dag.

Räntekostnaden kommer därmed att fortsätta stiga även efter att Riksbanken slutar höja räntan, vilket kommer att ge förnyad kraft åt boprisfallet som vi såg i fjol.

− Bostadspriserna faller med totalt 20 procent jämfört med toppen i februari i fjol och ökar sedan endast svagt då hushållens betalningsförmåga förblir pressad, säger Christina Nyman.

Dessutom stramas bolånekalkylerna åt på grund av högre inflation och höjda kalkylräntor vilket begränsar låneutrymmet för nya bolånetagare.

− För att en familj med två vuxna med medianlön och två barn ska få samma överskott i kalkylen 2023 som i fjol behöver lånebeloppet krympa med cirka 14 procent, säger Christina Nyman.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera