söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Storbanken: Ta höjd för klart högre ränta

Publicerad: 26 oktober 2022, 13:00

Foto: Shutterstock

Den höga inflationen i kombination med att andra centralbanker tar i med hårdhandskarna bäddar för att Riksbanken återigen höjer styrräntan med 0,5 procentenheter, enligt Nordea som räknar med en rörlig boränta på 5 procent nästa sommar.


Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


I slutet på november lämnar Riksbanken sitt nästa räntebesked efter höjningen av styrräntan med 50 punkter – eller 0,5 procentenheter – till 1,75 procent för drygt en månad sedan. Nordea bedömer att centralbanken skruvar upp styrräntan i samma storleksordning.

– Avgörande för i vilken takt Riksbanken väljer att höja räntan blir, förutom inflationen, hur andra centralbanker agerar samt hur snabbt konjunkturläget försämras, skriver Nordeas chefsekonom Annika Winsth i en färsk boränteprognos.

Trots att de bundna räntorna stigit en hel del ”kan de vara attraktiva”, skriver storbanken baserat på sina prognoser. I juni nästa år väntar sig Nordea att den rörliga bolåneräntan uppgår till 5,05 procent (se tabell längre ned).

Det mesta talar för att andra tongivande centralbanker som amerikanska Federal Reserve och euroområdets ECB fortsätter höja räntan i snabb takt. Högre räntenivåer får den globala konjunkturen att vika snabbt, skriver Annika Winsth.

Utvecklingen dämpar även svensk ekonomi och Nordea räknar med att BNP faller under 2023, tillägger hon.

– Ju tydligare inbromsningen blir desto större sannolikhet att Riksbanken lugnar ner takten i räntehöjningarna. Risken är dock att avmattningen syns först med viss eftersläpning och att inflationen är fortsatt mycket hög även första kvartalet nästa år, fortsätter chefsekonomen.

Därför kan det inte uteslutas att Riksbanken höjer styrräntan med 0,75 procentenheter i november och följer upp med ytterligare minst 25 punkter i februari.

Inflationen förväntas dock att ligga kvar långt över målet på 2 procent under våren och enligt Annika Winsth är det ”klokt att ta höjd för att det kan bli betydande höjningar framöver”.

– Risken är därmed snarare att räntan går upp mer än mindre jämfört med vår prognos. Skulle det visa sig att ekonomin inte tål så snabba höjningar kan Riksbanken tvingas sänka räntan mot slutet av nästa år. Det är dock ett scenario som inte är önskvärt då det indikerar att företag går omkull och arbetslösheten stiger snabbare än väntat, skriver chefsekonomen.

Tabell: Nordeas prognos för bolåneräntorna och Riksbankens styrränta (anges i procent). Källa: Nordea

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera