lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Stor aktivitet på bomarknaden i april

Publicerad: 4 maj 2020, 09:15

Foto: Björn Larsson-Ask/SvD/TT

Trots coronakrisen på världens marknader var det full rulle på bostadsmarknaden under april. Det säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.


PA

Privata Affärer

red@privataaffarer.se


Under april förmedlade Fastighetsbyrån 3671 bostäder i landet, något fler än i april i fjol och 10 procent fler än samma månad 2018.

– Bostadskonsumenterna vågar göra affärer trots Coronakrisen, kommenterar Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Under april förmedlade företaget 3671 bostäder, till ett försäljningsvärde på 8,4 miljarder kr, vilket är 0,6 procent fler än april 2019. Det är även 10,4 procent fler än antal försäljningar i april 2018.

Coronakrisen har alltså inte lett till färre försäljningar på bostadsmarknaden.

Förre bostadsrätter

– I början av Coronakrisen kom en kraftig ökning i utbud då många ville sälja snabbt men i april hade vi förväntat oss färre affärer än vanligt. Något förvånande kan vi nu se en marginell ökning jämfört med april förra året som var en stark försäljningsmånad. Vi märker av en viss oro på marknaden men säljare och köpare fortsätter att mötas och det görs affärer, säger Johan Engström.

Under april sjönk antal försäljningar av bostadsrätter med 9 procent jämfört med förra året medan villaförsäljningar ökade med 13,2 procent. Antal sålda fritidshus ökade med 46 procent i april.

Försäljningssiffrorna ligger i linje med Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel där man kan se att det skiftat över till köparnas marknad, framför allt för borätter i storstäderna.

Dämpad efterfrågan

Jämfört med januari syns att Coronakrisen har dämpat efterfrågan, främst i storstäderna, enligt Johan Engström.

Balansen mellan säljare och köpare ligger nu återigen i nivå med hur det såg ut för ett år sedan och det görs ungefär lika mycket affärer. Intresset för fritidshus i Sverige sticker ut vilket kan vara en effekt av reserestriktionerna, säger han.

Fastighetsbyrån finns i hela Sverige och förmedlar cirka en fjärdedel av alla bostäder i landet.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera