torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Sparbarometern: Kraftig förmögenhetsökning under fjärde kvartalet

Publicerad: 10 mars 2021, 08:12

Foto: istockphoto

De svenska hushållens brutto- och nettoförmögenheter ökade kraftigt under det fjärde kvartalet till nya rekordnivåer. Uppgången beror på en kombination av en stark utveckling på de finansiella marknaderna och fortsatt stigande bostadspriser. Det visar SEB:s Sparbarometer.

Ämnen i artikeln:

SEB

Nyhetsbyrån Direkt


Hushållens nettoförmögenhet ökade med 824 miljarder kr (+4,3 procent) och uppgick vid utgången av kvartalet till 19.778 miljarder kr.

Värdet på hushållens bruttoförmögenhet steg med drygt 896 miljarder kr till 24.487 miljarder kr. Den största orsaken är kraftigt stigande aktietillgångar (+5,2 procent).

Hushållens nysparande uppgick till 124 miljarder kr och är det enskilt högsta nysparandet under ett fjärde kvartal i Sparbarometerns historia.

”Stor skillnad mellan hushållen”

Att 2020 avslutas med rekordnoteringar är anmärkningsvärt med tanke på hur året präglats av pandemi, restriktioner och negativ tillväxt.

”Men både aktiemarknaden och bostadsmarknaden har gått oerhört starkt, vilket förklarar den stigande förmögenheten. Samtidigt måste man komma ihåg att skillnaderna mellan olika hushåll är stor och att alla inte fått del av den starka utvecklingen”, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson i en kommentar.

Under det fjärde kvartalet ökade hushållens skulder med 73 miljarder kr (1,6 procent). Det är en högre ökningstakt än både föregående kvartal (1,3 procent) och motsvarande kvartal föregående år (1,3 procent).

”Bopriserna driver upp tillgångar”

På årsbasis steg ökningstakten (5,7 procent) för sjätte kvartalet i rad från bottennivån på runt 5,1 procent. Studielånen ökade med 1,9 procent och konsumtionslånen med 0,8 procent. Övriga lån ökade med 0,8 procent och bostadslånen med 1,7 procent. Bostadslånen står för nästan 80 procent av hushållens samlade skulder.

Stigande bostadspriser driver upp tillgångar och skulder.

”Just nu har vi den lite märkliga situationen att skulderna är rekordlåga i förhållande till tillgångarna men rekordhöga i förhållande till de disponibla inkomsterna”, säger Jens Magnusson.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera