Bostad
Spara energi och pengar
Publicerad: 9 december 2009, 09:26
Nu kan du spara både energi och pengar. Med hjälp av rotavdraget. – Det har nog aldrig varit så ekonomiskt fördelaktigt som nu, säger energirådgivaren Saga Ekelin.
Ämnen i artikeln:
Rot- och rutavdragJO
Jonas Ohlin
Rot-avdraget har blivit en succé sedan det infördes fullt ut vid halvårsskiftet. Hundratusentals svenskar har redan använt sig av skatterabatten för att renovera villan, bostadsrätten eller fritidshuset.
Inte lika många för att spara energi. Men här finns stora pengar att hämta.
Framför allt på villaägarnas stora utgiftspost – uppvärmningen – som svarar för 75 procent av energiutgifterna i en normalvilla.
– De stora vinnarna är de som byter värmesystem helt. Det blir klart billigare än tidigare, säger Saga Ekelin, energirådgivare i Stockholms län.
Enklast och billigast blir det för de villaägare som går över till bergvärme. Här har Svenska Värmepumpföreningen, SVEP, och Skatteverket enats om ett schablonavdrag på 30 procent. Samma schablon gäller också för den som installerar ytjord-, sjö- eller grundvattenvärmepump.
– Det gör det så mycket enklare för alla parter. Då blir det ingen diskussion om vad som är arbetskostnad eller inte, säger Pia Blank Thörnroos, rot-avdragsexpert på Skatteverket.
Den som installerar luftvärmepumpar får nöja sig med ett mindre rot-avdrag, 25 procent. Det bygger på bedömningen att arbetskostnaderna är lite lägre än när en bergvärmeanläggning installeras.
– Men visar det sig att arbetskostnaderna är högre än schablonen så ska man kunna göra ett större rot-avdrag, fortsätter Pia Blank Thörnroos.
Den som följer schablonen kan räkna med 10 000-tals kr i skatterabatt. En familj som investerar 200 000 kr i en bergvärmeanläggning får ett schabloniserat rot-avdrag på 60 000 kr. Nettoeffekten av det blir en skatterabatt på 30 000 kr.
Schablonavdrag gäller vid installation av bergvärme eller luftvärmepumpar. Men du får göra avdrag även för en värmeanläggning för biobränsle. Då handlar det om arbetskostnaderna, inget mer.
Villaägare med direktverkande el kan göra ett riktigt klipp då de får både rot-avdrag och så kallat konverteringsstöd på högst 30 000 kr och som bara gäller om det nya systemet är vattenburet och värms med fjärrvärme, biobränsle eller berg-, jord- eller sjövärmepump.
Att installera solfångare kan få stöd med upp till 7 500 kr, medan solceller kan inbringa 60 procent av investeringskostnaderna, max 75 000 kr.
De riktigt stora rot-avdragen får den som byter värmesystem. Men det finns andra saker att göra för att hålla nere värmekostnaderna som också ger skatterabatt.
Här är några:
•Tilläggsisolera taket. En förhållandevis billig investering som betalar sig på ungefär fem år.
• Treglasfönster. En enklare variant, som att sätta en tredje ruta på insidan, kan räcka.
•Energisnåla vattenblandare och duschhandtag. Kan spara upp till 2 000 kilowattimmar per år för en kostnad på kanske 10 000 kr.
FREDRIK NEJMAN, PRIVATA AFFÄRER
Så funkar rot-avdraget:
Du har rätt att göra ett skatteavdrag, för arbetskostnader, med 100 000 kr på reparationer och tillbyggnader och hushållsnära tjänster. Avdraget, som formellt kallas hus-avdraget (hushållsskatteavdraget) betyder en direkt skatterabatt på 50 000 kr per vuxen.
En familj med två vuxna kan få en maximal skatterabatt på 100 000 kr om året.
Sedan halvårsskiftet gäller den så kallade fakturamodellen. Kunden får då skatterabatten redan på fakturan. Det är sedan företaget som får pengar av Skatteverket.
Fram till årsskiftet går det även att använda den gamla modellen då kunden betalar fullt pris och sedan själv begär skattereduktion som sedan kommer med slutskattebeskedet.