fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Släckt glödlampa kräver bättre ljuskoll

Publicerad: 19 februari 2013, 12:28

Glödlampan har slocknat och får inte längre säljas i EU-länderna. Besvärligt, tycker många. Men det finns fullgoda alternativ, menar belysningsbranschen.


LB

Lars Bärtås


Sedan den 1 september är det stopp för tillverkning och försäljning av glödlampor inom EU. Avvecklingen har pågått etappvis sedan hösten 2009, då EU bestämde att den traditionella glödlampan skulle ersättas av mer energisnåla alternativ.

Valet står idag mellan halogenlampor, lågenergilampor, lysrör och ledlampor.

– Utvecklingen av halogen- och lågenergilampor har i stort sett avstannat. Istället sker de största förbättringarna inom ledbelysning som med all säkerhet blir framtidens ljuskälla, säger Magnus Frantzell, vd för Belysningsbranschen.

Enligt Frantzell lär våra köpvanor förändras när glödlamporna inte längre finns kvar i butikernas sortiment.

– Med tanke på att de moderna lamporna har betydligt längre livstid och är dyrare i inköp blir lampvalet mer betydelsefullt. I många fall kan man behöva ta hjälp av en fackkunnig handlare få rätt belysning i hemmet.

Som konsument räcker det inte längre att välja bland lampförpackningarna. Man måste titta på ljuset, uppmanar Magnus Frantzell.

– Ett tips är att rikta ljuset mot händerna och se hur pass bra den återger den naturliga färgen. Ser handen grådaskig och fläckig ut håller lampan inte tillräcklig kvalitet, då bör du välja en bättre.

Hejdå glödlampan – här är alternativen:

Halogenlampa: Är en slags glödlampa som innehåller halogengas. Används ofta i spotlights som riktat och koncentrerat ljus. Lampor finns för 230 V och 12 V. De förra avger mycket värme vilken kan medföra brandrisk, medan de senare avger mindre värme och är mer energisnåla.

Lågenergilampa: Fungerar som lysrör, men är mycket kompaktare. Passar bäst som allmänljus, gärna i utrymmen där ljuset är tänt under lång tid. Lampan passar bäst bakom skärm. Det finns en liten del kvicksilver i lamporna, så var noga med att återvinna dem på rätt sätt.

Lysrör: I hemmet rekommenderas T5-lysrör som är dimbara och ger ett bra arbetsljus. Passar bra i köket, tvättstugan eller på kontoret.

Ledlampa (lysdiod) En energisnål ljuskälla på snabb frammarsch, bestående av små dioder utan glödtråd som knappt avger någon värme. Inköpspriset är högt men livstiden kan vara uppemot 30 år. Inomhus används ledlampor främst som dekorationsljus och vägledande ljus, men kan i princip ersätta all belysning i hemmiljö.

Fakta/Ny app för lampvalet

Energimyndigheten har nyligen lanserat en mobilapplikation, Lampguiden, som innehåller olika funktioner för att förenkla lampvalet för konsumenten. I appen får du tips om vilka lampor du kan välja som ersättning för glödlamporna, samt uppgift om hur mycket du sparar på elförbrukning och livslängd.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera