tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

SEB:s boprisindikator stiger

Publicerad: 8 maj 2023, 05:14

Foto: Shutterstock

SEB:s boprisindikator, som visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser, steg till -7 i maj jämfört med -8 i april.


Nyhetsbyrån Direkt


Av de tillfrågade tror 31 procent på stigande priser under det kommande året, jämfört med 29 procent förra månaden, medan 38 procent tror på fallande priser, jämfört med 37 procent föregående månad.

”Trots att det mesta talar för att bostadspriserna ska ner ytterligare från dagens nivåer återspeglas det inte lika tydligt i hushållens förväntningar. Förmodligen är det en effekt av att många upplever att det värsta av räntehöjningarna ligger bakom dem”, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández i en kommentar.

”Men även om styrräntan närmar sig toppen kan det dröja innan hela effekten når hushållen, vilket fortfarande talar för en risk på nedsidan i boprisförväntningarna”, fortsätter han.

Av de hushåll som har helt eller delvis rörlig ränta på sina lån svarar 7 procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden, jämfört med 11 procent förra månaden.

Undersökningen visar också att hushållen tror att Riksbankens styrränta om ett år ligger på 3,74 procent, ned jämfört med 3,82 procent föregående månad.

Bild: Boprisindikatorn

Bild: Förväntningar styrränta

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera