torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

SEB:s boprisindikator stiger

Publicerad: 14 augusti 2023, 04:50

Foto: Shutterstock

SEB:s boprisindikator, som visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser, steg till 15 i augusti jämfört med 14 i juli.

Ämnen i artikeln:

Bostadspriser

Nyhetsbyrån Direkt


"Uppgången är modest men återspeglar en motståndskraftig bostadsmarknad som fortsätter att visa på tvetydiga signaler. De stora visningshelgerna vid månadsskiftet kommer vara en viktig temperaturmätare för hur det egentligen står till på bostadsmarknaden och om hushållen kommer få rätt i sin syn om framtiden", säger SEB:s privatekonom Américo Fernández i en kommentar.

Av de tillfrågade tror 41 procent på stigande priser under det kommande året, jämfört med 39 procent förra månaden, medan 26 procent tror på fallande priser, jämfört med 25 procent föregående månad.

Av de hushåll som har helt eller delvis rörlig ränta på sina lån svarar 8 procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden, jämfört med 9 procent förra månaden.

Undersökningen visar också att hushållen tror att Riksbankens styrränta om ett år ligger på 4,01 procent, upp jämfört med 3,85 procent föregående månad.

Läs också: Jokrarna som avgör bostadsmarknaden i höst

Läs också: SBAB: Läget på bostadsmarknaden har försämrats

Bild: Boprisindikatorn

Bild: Förväntningar styrränta

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera