söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

SEB:s boprisindikator faller tillbaka

Publicerad: 13 mars 2023, 05:42

Foto: Shutterstock

SEB:s boprisindikator, som visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser, sjönk till -9 i mars jämfört med -8 i februari.

Ämnen i artikeln:

SEBBoprisindikator

Nyhetsbyrån Direkt


Av de tillfrågade tror 31 procent på stigande priser under det kommande året, jämfört med 33 procent förra månaden, medan 40 procent tror på fallande priser, jämfört med 41 procent föregående månad.

”I ljuset av Riksbankens senaste räntehöjning och tydliga signaler om att fler höjningar står för dörren är det ganska väntat att återhämtningen i hushållens boprisförväntningar stannar av den här månaden. Bostadsmarknaden har överraskat tidigare men i nuläget talar det mesta för att återhämtningen kommer dröja ett tag”, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

Av de hushåll som har helt eller delvis rörlig ränta på sina lån svarar 11 procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden, jämfört med 8 procent förra månaden.

Undersökningen visar också att hushållen tror att Riksbankens styrränta om ett år ligger på 3,76 procent, upp jämfört med 3,08 procent föregående månad.

Bild: Boprisindikatorn

Bild: Förväntningar styrränta

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera