torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

SEB: Vart tredje hushåll spår stigande bopriser

Publicerad: 13 februari 2023, 06:09

Foto: Shutterstock

SEB:s boprisindikator, som visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser, steg till -8 i februari jämfört med -21 i januari.


Nyhetsbyrån Direkt


Av de tillfrågade tror 33 procent på stigande priser under det kommande året, jämfört med 28 procent förra månaden, medan 41 procent tror på fallande priser, jämfört med 49 procent föregående månad.

”Vart tredje hushåll förväntar sig den här månaden att vändningen på bostadsmarknaden är nära. I ljuset av Riksbankens tydliga signaler om att fler räntehöjningar ligger i korten och med en inflation som ännu inte toppat kan den förväntansbilden se sig utmanad. Det mesta talar fortfarande för att bostadspriserna har en bit kvar till botten innan vi kan se en successiv återhämtning för bostadsrätter medan villapriser kan dröja något”, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández i en kommentar.

Av de hushåll som har helt eller delvis rörlig ränta på sina lån svarar 8 procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden, jämfört med 9 procent förra månaden.

Undersökningen visar också att hushållen tror att Riksbankens styrränta om ett år ligger på 3,08 procent, ned jämfört med 3,19 procent föregående månad.

Bild: Boprisindikatorn

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera