torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

SEB: Fler tror på stigande bopriser

Publicerad: 8 februari 2021, 06:08

Foto: istockphoto

SEB:s boprisindikator, som visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser, steg till 57 i februari jämfört med 54 i januari.

Ämnen i artikeln:

SEB

Nyhetsbyrån Direkt


Av de tillfrågade tror 64 procent på stigande priser under det kommande året, jämfört med 61 procent förra månaden, medan 7 procent liksom i december tror på fallande priser.

”Tron på stigande bostadspriser 2021 fortsätter att stärkas. Ny försäljningsstatistik ger också hushållen rätt – priserna fortsätter för närvarande uppåt och störst är efterfrågan på villor och större lägenheter. Låga räntor och ekonomisk återhämtning talar för fortsatta uppgångar även om det senare i år kan ske en avmattning om och när regeringens stödåtgärder successivt rullas tillbaka”, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson i en kommentar.

Av de hushåll som har helt eller delvis rörlig ränta på sina lån svarar 4 procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden, jämfört med 6 procent förra månaden.

Undersökningen visar också att hushållen tror att reporäntan om ett år ligger på 0,44 procent, upp jämfört med 0,42 procent föregående månad.

Indikatorn ökade i fyra av sex regioner under februari samt minskade i två regioner. Östra Götaland visade på störst ökning i Boprisindikatorn om elva enheter från 53 till 64. I Stockholm steg den med tre enheter till 56. Den största nedgången under månaden stod Västra Götaland för med ett indikatortapp om sju enheter från 60 till 53.

Bild: Boprisindikatorn

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera