torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

SBAB/Booli: Villapriserna steg rejält i augusti

Publicerad: 4 september 2023, 05:11

Foto: Getty Images

Bostadspriserna i Sverige steg i snitt 1,4 procent i augusti, med lägenhetspriserna upp 0,5 procent medan huspriserna steg 1,9 procent. Den säsongsrensade trenden visade en uppgång med 0,6 procent totalt. Det visar SBAB Booli Housing Price Index, som publicerades på onsdagen.

Ämnen i artikeln:

SBABBostadspriser

Nyhetsbyrån Direkt


Sedan bostadspriserna stod som högst förra våren har de fallit med sammanlagt knappt 12 procent; lägenhetspriserna med knappt 9 procent och villapriserna med knappt 14 procent.

Robert Boije, chefekonom på SBAB, tror att stigande avgifter i många bostadsrättsföreningar och lägre elpriser kan ha bidragit till att villapriserna går bättre än bostadsrättspriserna.

Det återstår att se hur utvecklingen blir under resten av hösten när "yran" efter de stora visningshelgerna i augusti har lagt sig och bolåneräntorna fortsätter att klättra uppåt.

Den beräknade trendökningen är betydligt mer beskedlig än den faktiska ökningen eftersom säsongseffekten i augusti är mycket stor. Säsongsjusterat steg villapriserna med 1 procent i augusti.

"Vi ligger därför, än så länge, kvar med vår bedömning om ett förväntat fortsatt prisfall på bostäder under hösten. Med en fortsatt stark utveckling kan vi dock behöva revidera ned prisfallet i prognosen", säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

SBAB Booli boprisindex baseras på samtliga registrerade försäljningar på bostadssajten Booli.

Läs mer: Fridell: Akta dig för börsens sminkade grisar

Läs mer: Stor rabatt i månadens bästa fonder

Läs mer: Stor genomgång: Aktierna som ska rusa över 300 procent

Läs mer: Bästa fonderna för din tjänstepension – hög tid för tjänstemän att välja

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera