torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

”SBAB rånar mig på 50 000kr”

Publicerad: 19 december 2008, 13:40

Mot Daniel Rings uttryckliga vilja så band SBAB boräntan på ett år. Han tvingas nu betala 50 000 kr mer i ränta. Att förtidslösa lånet skulle kosta honom 100 000 kr. Han känner sig lurad, men SBAB slår ifrån sig kritiken.


JO

Jonas Ohlin


Daniel Ring och hans fru hade fram till i höstas rörlig ränta på lånet på parets fastighet i Malmö. Men när Daniel i slutet av november fick avin från SBAB blev han chockad och bestört. SBAB hade bundit räntan på 2,8 miljonerslånet under ett år.

Ettårsräntan var hela 6,18 procent istället för den rörliga räntan som i dagsläget är 3,65 procent. Skillnaden innebär en extrakostnad på cirka 50 000 kr för de tio månader som är kvar av bidningstiden.

– Jag har alltid haft rörlig ränta och det har varit ett medvetet val. SBAB har helt och hållet på eget initiativ ändrat räntevillkoren och bundit upp mig på ett år. SBAB rånar mig på 50 000 kr under det år som jag måste ha den höga räntan, säger en mycket upprörd Daniel Ring, på telefon från Uganda, där han bor under vinterhalvåret.

Det som också gör Daniel Ring arg är att räntan bundits till ett år utan han gått med på det. Han säger att han inte fått något brev från SBAB om ränteändring och han har inte beställt någon bindning av räntan.

– Jag tycker att det är ett obegripligt agerande. Jag har aldrig varit intresserad av att binda räntan och inte fått någon offert. Ändå står jag här utan min vilja med ett lån som är bundet fram till oktober 2009.

Om inte kunden svarar binds räntan automatiskt

SBAB skickar ett brev till alla låntagare i samband med villkorsändringsdag för lånet. För privatkunder gäller samma räntebindningstid som de hade tidigare. Problemet är bara att SBAB anser att Daniel Ring är företagare.

Han äger nämligen ett hus som är ett flerfamiljshus. Han hyr ut fyra lägenheter och bor själv i en lägenhet .

– Utgångspunkt för klassificering av kund är den typ av fastighet kunden belånar hos SBAB. Vi utgår från hur fastigheten är taxerad. När man äger och belånar en fastighet innehållande lägenheter för uthyrning betraktas det som näringsfastighet och då klassificeras man som företagskund, säger Lena Hedlund på SBAB.

Är man en företagare så gäller andra regler . Hör man inte av sig innan villkorsändringen blir det ett års bindningstid, oavsett vad man haft innan.

– Han har ett ansvar att ha kontroll på sina lån och det står tydligt om att om kunden inte hör av sig, så får han en ettårig bindningstid, säger Lena Hedlund, kommunikationschef på SBAB.

Varför har ni olika policy för privatkunder och de som ni anser är företagskunder?

– Vi anser att privatpersoner har ett större skyddsvärde då det rör kundens privatekonomi, medan företagskunder normalt bedriver en affärsmässig verksamhet och mer aktivt medverkar till att utveckla sin lånebild.

Varför är bindningstiden ett år om man inte svarar på brevet?

– Det är den bästa kompromisslösning. Det är varken för kort eller för lång period.

Ska ni då inte utgå från att kunden vill ha samma ränta som tidigare?

– Vi vet ju inte vad kunden vill ha för bindningstid och då tillämpar vi den metodiken.

Men Daniel Ring tycker att det är fel av SBAB att klassa honom som företagare. Han har ju inget företag registrerat.

– Jag har inget företag, hur kan jag då vara företagskund? Mig veterligen är det inte förbjudet för privatpersoner att äga flerfamiljshus, säger han. Dessutom har han fått högre ränta på sitt privatsparande för att han har bolån i banken.

– Mitt ”företagslån” har gett mig en högre sparränta på mitt ”privatsparande”. Jag tycker att gränsdragningen i alla högsta grad känns diffus, säger han.

Daniel Ring räknar med en tuff ekonomisk tillvaro framöver.

– Det är tufft, och vi lever på en snål budget. Min fru är dessutom sjukskriven.

Hur ska ni göra nu, ska ni byta bank?

– Ja, det ska vi göra så snart jag kan. Och jag har varit i kontakt med tre banker som vill ha oss som kunder. Men vi kan jag inte göra idag, eftersom det skulle kosta mig 100 000 kr att lösa lånet. Att betala det har vi inte råd med, säger Daniel Ring avslutningsvis.

RICKARD YDRENÄS, PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera