torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

SBAB: Läget på bostadsmarknaden har försämrats

Publicerad: 10 augusti 2023, 05:33

Efter några månaders gradvis förbättring har läget på bostadsmarknaden åter försämrats något. Det visar SBAB:s indikator för att bedöma läget på bostadsmarknaden - "Bomarknadstempen".

Ämnen i artikeln:

RiksbankenSBABBostadspriser

Nyhetsbyrån Direkt


Indikatorn för hur lätt det är att sälja en lägenhet visar att läget var fortsatt kallt i juli, och tidigare månaders positiva trend mot ett mer varmt läge bröts dessutom.

"Den lilla ljusning som kunder skönjas i juni för lägenheter är borta. Vi ser här nu färre budgivare per objekt, ett ökat utbud av objekt som konkurrerar med varandra och att lägenheterna ligger ute längre innan de säljs jämfört med i juni", säger Robert Boije, chefekonom på SBAB.

Indikatorn för hus låg på ungefär samma nivå som för lägenheter, och läget var i stort sett oförändrat sedan i juni.

SBAB ser inte någon tydlig förbättring i närtid med beaktande av säsongseffekter, som att det normalt sett brukar vara lite mer aktivitet på bostadsmarknaden direkt efter sommaren.

"Inflationen är alltjämt hög, det råder fortfarande stor osäkerhet om Riksbanken har höjt klart eller inte och svensk ekonomi går nu in i en lågkonjunktur. Det lär smitta av sig på humöret på bostadsmarknaden", säger Robert Boije.

SBAB:s "Bomarknadstempen" väger ihop faktorer som utbudet av bostäder, antal dagar på Booli, antalet återpublicerade och andelen prissänkta bostäder samt antalet budgivare och medelbudpremien.

Läs också: Hernhag: Aktierna du ska köpa i börsnedgången

Läs också: Examensjobbet blev miljardbolag på börsen

Läs också: Hernhag: Sex lockande utländska investeringsbolag

Läs också: Jokrarna som avgör bostadsmarknaden i höst

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera