lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

SBAB: Fortsatt iskallt på villamarknaden

Publicerad: 15 mars 2023, 09:00

Foto: Getty Images

Temperaturen på bostadsmarknaden var i februari fortsatt frostig, enligt SBAB:s kompositindikator ”Bomarknadstempen”. Men även om det syns vissa ljusglimtar så kan dessa släckas när Riksbanken fortsätter att höja räntan.

Ämnen i artikeln:

SBAB

Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


SBAB:s ”Bomarknadstempen” beräknas utifrån sex olika variabler och ger ett sammanfattande mått på hur lätt det är att sälja en bostad.

”Indikatorn för bostadsrätter låg i februari två standardavvikelser under det historiska medelvärdet. Det är en mycket stor negativ avvikelse. För hus var avvikelsen nedåt ännu större. Indikatorn uppvisade därmed en fortsatt frostig bostadsmarknad”, skriver SBAB i ett pressmeddelande.

Men SBAB ser ändå några ljusglimtar. Bland annat gick indikatorn för bostadsrätter från iskall till kall. Även för hus steg den något, även om indikatorn ligger kvar på en iskall nivå. Men risken finns att det återigen blir kyligare när Riksbanken fortsätter att höja räntan.

− Även om det fortfarande görs en hel del bostadsaffärer så är det ett alltjämt frostigt läge på bostadsmarknaden sett till hur lätt det är att sälja en bostad. Ett par ljusglimtar är att indikatorn visar en liten vändning uppåt för hus och att det fortsätter så sakteliga att förbättras för bostadsrätter. Det återstår att se om den här bilden består framöver då Riksbanken förväntas fortsätta att höja styrräntan, vilket drar med sig framför allt de rörliga bolåneräntorna uppåt, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera