Bostad
SBAB: Då ligger boräntorna på 5 procent
Publicerad: 24 januari 2017, 06:58
Foto: istockphoto
Räntefesten lär fortsätta även i år även om trenden obönhörligen pekar uppåt. Enligt SBAB får vi dessutom räkna med boräntor på runt 5 procent när ränteläget normaliseras om några år.
SBAB:s chefsekonom Tor Borg konstaterar i bankens senaste Boräntenytt att tillväxtsignalerna i Sverige varit överraskande starka den senaste tiden. Samtidigt har det senaste inflationsutfallet varit något högre än väntat.
”Överlag har svenska räntenivåer därför rört sig något uppåt de senaste veckorna. Det gäller även de räntor som påverkar bankernas finansieringskostnader för bolån, det är dock relativt små uppgångar det handlar om”, skriver Tor Borg.
Men trots tillväxtsignaler och inflation tror han att Riksbankens första räntehöjning dröjer till i början av nästa år. Men faktum kvarstår: Den stabilare ekonomiska utvecklingen talar för att räntorna i omvärlden är på väg upp.
”Sammantaget tror vi därför att Riksbanken gjort sin sista stimulansåtgärd och att nästa steg blir en räntehöjning, men att denna dröjer till början av 2018. Därefter tror vi på ytterligare en räntehöjning under hösten 2018. Under 2019 och framåt räknar vi med höjningar i en takt kring 1 procentenhet om året”, skriver Tor Borg.
I praktiken innebär det att bolåneräntorna successivt börjar röra sig uppåt i år. Det gäller inte minst de långa räntorna.
”Tittar vi ett år framåt i tiden så räknar vi med att den rörliga boräntan bara har höjts marginellt men att de bundna boräntorna är drygt 0,5 procentenheter högre. Under 2018 väntas även den rörliga boräntan börja stiga”, spår Tor Borg.
SBAB spår sedan att räntorna successivt stiger under de kommande åren. Och då handlar det om räntenivåer vi inte är vana vid.
”Vi antar att det tar upp mot fem till sex år innan en långsiktig jämviktsnivå för räntorna nås. Vi bedömer att drygt 5 procent är en sådan nivå för den rörliga tremånadersräntan”, skriver Tor Borg.
Det kan jämföras mot dagens listränta på runt 2 procent. Ett bolån på 2 miljoner kr skulle därmed bli 5000 kr dyrare i månaden före avdrag jämfört med i dag.
Av: Magnus Gustavsson, magnus.gustavsson@privataaffarer.se