torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

SBAB: Bopriserna ska ned lite till

Publicerad: 14 september 2023, 05:07

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Bostadspriserna väntas falla några procent till under hösten innan botten är nådd. Det bedömer SBAB i sin rapport Bomarknadsnytt, som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

Ämnen i artikeln:

RiksbankenSBABBostadspriserBostadsbyggandeBomarknadenBostadsmarknaden

Nyhetsbyrån Direkt


"Vi ligger, än så länge, kvar med vår bedömning att bostadspriserna ska ner 20 procent i förhållande till förra vårens toppnoteringar, sett till den stora ränteuppgången. Men osvuret är bäst. Bostadsmarknaden har överraskat förr", säger chefekonom Robert Boije.

Antalet påbörjade nya bostäder väntas falla till runt 25.000 i år, jämfört med cirka 55.000 förra året och knappt 70.000 året dessförinnan. Nästa år väntas fallet fortsätta och endast 20.000 bostäder påbörjas.

Antalet påbörjade nya bostäder bedöms efter fallet ligga på en nivå motsvarande ungefär hälften av det som behövs sett till befolkningsökningen.

Försäljningen av nya bostäder har sedan i höstas legat på en fjärde- till femtedel av volymerna jämfört med de senaste åren.

"Skälet är en kombination av snabb och kraftig ränteuppgång, fallande priser på andrahandsmarknaden och hög bygginflation till följd av först pandemi och sedan krig i Ukraina", säger Robert Boije.

Sveriges BNP väntas minska med 1,0 procent i år. Fallande investeringar, bland annat bostadsinvesteringar, och en nedgång i hushållens konsumtion i kölvattnet av de markanta räntehöjningarna bidrar till detta.

Nästa år väntas BNP växa med 0,4 procent, även om hushållens konsumtion då väntas öka i en mer normal takt. Ytterligare fallande bostadsinvesteringar bidrar till den svaga utvecklingen 2024.

SBAB:s beräkningar av den trendmässiga inflationen baserad på månadsutvecklingen indikerar att inflationen faller snabbare än vad officiella inflationssiffror ger vid handen.

Detta i kombination med att Sverige väntas få lägst tillväxt i hela EU, till följd av bland annat större räntekänslighet och kraftigt fallande bostadsbyggande, bör mana till försiktighet med ytterligare styrräntehöjningar.

För detta talar också att redan gjorda höjningar av styrräntan inte har fått full effekt ännu. Samtidigt finns flera osäkerhetsfaktorer som tjänsteinflationen, drivmedels- och livsmedelspriserna, liksom kronkursen.

"Sett till hur Riksbanken hittills resonerat talar mycket för en räntehöjning till nästa vecka, men sen bör Riksbanken vila på hanen", säger Robert Boije.

Läs mer: Så tar du rygg på familjen Lundins aktieportfölj

Läs mer: Rea på industriaktien - orättvist lågt värderad

Läs mer: Analys: Fallna börsstjärnan ska upp 50 procent

Läs mer: Fridell: Investmentbolagen jag aldrig skulle köpa

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera