lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Så mycket måste du spara till första lägenheten

Publicerad: 11 juni 2010, 09:21

Det kommer att krävas en kontantinsats på 263 000 kr för att kunna köpa en etta i Stockholm om FI:s bolånetak blir verklighet. Det visar siffror som Mäklarsamfundet tagit fram.

Ämnen i artikeln:

AmorteringBolån

AB

Anna Blomén


Under de närmaste fem åren ska en halv miljon unga flytta hemifrån. Att få en hyreslägenhet är inte alltid så lätt. För många återstår bara att köpa en bostad för att kunna flytta hemifrån.

Om FI:s förslag om ett bolånetak på 85 procent blir verklighet kommer det bli en dyr affär för många förstagångsköpare. Siffror som Mäklarsamfundet tagit fram visar att det kommer att krävas skyhöga kontantinsatser i storstadsområdena.

I dag går det att låna upp till 95 procent av köpesumman. I dagsläget behövs 87 967 kr kontantinsats för en genomsnittsetta i Stockholm, 58 056 kr i Göteborg, 35 828 i Malmö och 33 370 i Umeå.

Om Finansinspektionens tak på 85 procent blir verklighet kommer kravet på kontantinsats öka markant. Det kommer att krävas 263 902 kr i Stockholms innerstad, 174 169 kr i Göteborg, 107 485 kr i Malmö och 101 312 kr i Umeå. Även i städer som Halmstad, Uppsala, Lund och på Gotland kommer det att krävas en kontantinsats på över 100 000 kr.

– Vi är bekymrade. Det här gör att många förstagångsköpare stängs ute från bostadsmarknaden. Vi visar med denna undersökning vad det faktiskt kostar i skillnad för att ha möjlighet att kunna köpa sig sin första lägenhet, säger Jeanette Gustafsdotter, vd Mäklarsamfundet.

I stället för ett lånetak vill Mäklarsamfundet hellre se hårdare krav på amorteringar.

– Vi förstår också att Finansinspektionen tar hushållens bolån på största allvar och förslår beslut som gör att hushållen inte överbelånar sig men gör det genom att ställa hårda lånekrav, t ex amorteringskrav, men ge unga människor en möjlighet att komma in på bostadsmarknaden. Det är också viktigt att betona att detta inte enbart är något storstadsproblem, säger Jeanette Gustafsdotter.

MAGNUS GUSTAVSSON, PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera