torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Så mycket förlorar du på räntehöjningarna

Publicerad: 13 juni 2008, 14:26

Banker och bolåneinstitut har under den senaste månaden höjt både de rörliga och de fasta boräntorna. Tvåårsräntan har till exempel gått upp med så mycket som 0,86 procentenheter sedan i mitten av maj.


Marcus Hernhag

MA

Magnus Alfredsson


Inflationen är rekordhög och de flesta tror att Riksbanken ska höja reporäntan i sommar. Samtidigt stiger räntorna på den svenska interbankmarknaden vilket får följder för svensk ekonomi. Det blir dyrare för bankerna att låna av varandra och det resulterar i att det även blir dyrare för svenska hushåll att låna pengar av bankerna. Detta märks allra tydligast på bostadslån med rörlig ränta.

Under den senaste månaden har bankerna höjt bolåneräntorna i flera omgångar. Tremånadersräntan har till exempel ökat med mellan 0,1 och 0,25 procentenheter. Det visar statistik som Compricer tagit fram åt Privata Affärer.

Har du ett rörligt bolån på 3 000 000 kronor betyder en räntehöjning på 0,25 procentenheter att din månadskostnad ökar med 437 kronor efter ränteavdrag.

Även de långa räntorna har höjts. Tvåårsräntan har till exempel höjts med mellan 0,65 och 0,86 procentenheter beroende på bolåneinstitut. Om du band ditt tremiljonerslån i Swedbank för en månad sedan så kan du glädja dig med att din månadskostnad blir 1500 kronor mindre än om du bundit lånet idag.

Även SBAB, som förut agerat prispressare har hängt med i höjningarna. På en månad har SBAB höjt tremånadersräntan från 5,4 procent till 5,6 procent. Tvåårsräntan låg på 5,39 procent i mitten av maj och har nu traskat upp till 6,15 procent. Femårsräntan har stigit från 5,55 procent till 6,08 procent.

– SBAB har lämnat sin roll som prispressare. I och med att staten vill sälja bolaget har intäkterna för banken blivit viktigare, säger Annika Creutzer, chefredaktör på Privata Affärer.

SARA LEIJONHUFVUD, PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera