söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Så blir elprisstödet – räkna ut hur mycket du får

Publicerad: 27 oktober 2022, 11:34

Foto: Regeringen

Regeringen presenterade på torsdagen de första detaljerna i det kommande elprisstödet som ska lindra effekterna av de höga elpriserna för hushåll och företag. Elkunder i den norra halvan av Sverige blir utan medan elkunder i södra Sverige får ett stöd baserat på den tidigare förbrukningen.


PA

Privata Affärer

red@privataaffarer.se


I korthet kommer alla elanvändare med eget nätavtal i SE3 och SE4 få ta del av stödet. Det gäller alltså både hushåll, företag och organisationer.

Stödet baseras på den totala förbrukningen under perioden oktober 2021 till september 2022.

I SE4, alltså den allra sydligaste delen av landet, är stödet 79 öre per kWh medan kunder i SE3 får 50 öre per kilowattimme i stöd.

Genom att gå in på ditt elnätsbolags sajt eller titta på dina gamla elräkningar kan du får fram din tidigare förbrukning och räkna ut hur mycket pengar du kommer att få. När pengarna betalas ut är dock oklart.

Pengarna tas från de så kallade flaskhalsintäkterna som betalas av elnätsbolagen till Svenska Kraftnät. Det handlar alltså inte om pengar från statsbudgeten. Sammantaget handlar det om 55 miljarder kronor.

– Jag välkomnar den ansökan som Svenska kraftnät presenterat idag och som beskriver hur så kallade flaskhalsintäkterna kan användas som ett högkostnadsskydd för höga elpriser. Nu väntar en oberoende prövning av ansökan hos Energimarknadsinspektionen, säger statsminister Ulf Kristersson i en kommentar.

Innan förslaget blir verklighet måste Energimarknadsinspektionen godkänna upplägget.

– Parallellt med Energimarknadsinspektionens handläggning tar regeringen nu skyndsamt fram en lösning för hur stödet ska kunna betalas ut till elkunderna, ett arbete som har högsta prioritet, säger energi- och näringsminister Ebba Busch i en kommentar.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera