onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Rut och rot för utlandsboende bort

Publicerad: 15 mars 2012, 12:27

Oppositionen har drivit igenom ett stopp för rut- och rotavdrag för utlandsboende. Enligt S har dessa avdrag inte bidragit till att skapa arbeten i Sverige.

Ämnen i artikeln:

Rot- och rutavdrag

TT


Enligt Socialdemokraterna har avdragen för dessa inte bidragit till att skapa arbeten eller minska ”svartarbete” i Sverige, vilket var avsikten när rut- och rotavdragen infördes. Enligt Skatteverket har 70 miljoner kronor gått till arbeten utanför Sveriges gränser.

Det är en absurd avart av rut- och rotavdragen, säger Leif Jakobsson (S) i skatteutskottet.

Beslutet togs vid dagens sammanträde i skatteutskottet. Bakom står de rödgröna partierna plus Sverigedemokraterna. Antas utskottets förslag i riksdagen så blir det ett tillkännagivande till regeringen om att avdraget för utlandsboende ska avvecklas.

Vi tycker att rut och rot är till för att skapa jobb i Sverige och inte på solkusten. Jag utgår från att regeringen nu behandlar detta med skyndsamhet, säger Socialdemokraternas talesman Leif Jakobsson till TT.

Skatteutskottets ordförande Henrik von Sydow (M) är kritisk till socialdemokraternas agerande.

– Det finns ingen önskan från alliansen att utsträcka avdragen utanför Sverige. Det är en anpassning till EU-rätten. Enligt ledande jurister skulle ett sådant här agerande med störta sannolikhet innebär ett brott mot EU-rätten. Det vore ju bra om även riksdagsledamöter hölls sig till gällande lagar och regler, säger han till TT.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera