Bostad
Rusning till bundna elavtal
Publicerad: 7 september 2010, 11:29
Förra vinterns elprischocker har gjort att många elkunder nu väljer att binda sina elavtal inför den kommande vintern. Men det är inte nödvändigtvis en bra affär.
Ämnen i artikeln:
ElproduktionAB
Anna Blomén
– Det är tyvärr betydligt fler kunder än vanligt som binder sina elavtal just nu. Jag säger tyvärr eftersom vi bedömer att risken för höga elpriser i vinter har minskat rejält, säger Telge Energis vd Johan Öhnell.
Han pekar på att de svenska vattenmagasinen är välfyllda och att problemen med kärnkraftverken minskat betydligt sedan början av sommaren. Han tror därför inte att vi kommer att se några större elprischocker under den kommande vintern.
Öhnells grundtips är därför rörligt elpris. Men har man en hög förbrukning och små ekonomiska marginaler finns en gyllene medelväg.
– Då kan man överväga att teckna ett avtal med hälften rörligt och hälften bundet. Men tänk på att inte binda längre än sex månader. Den lilla osäkerhet som finns inför vintern är övergående. Redan nästa år räknar vi med ett elöverskott och sjunkande elpriser. Därför är det en dålig affär att teckna långa elavtal i dag, säger han.
Men många kunder tycks ändå ta det säkra före det osäkra och binda sitt elpris. Även energijätten Vattenfall har tagit emot många samtal från kunder som vill binda sina elavtal.
– Vi ser en tydlig trend att kunder som nytecknar eller lägger om sina avtal väljer att binda priset. Vi rekommenderar att man åtminstone binder priset under sex månader. Därefter kan man gå över till rörligt igen, säger Sigge Eriksson, ansvarig för privatmarknadsförsäljning på Vattenfall.
Inte heller han tror på någon större prischock i vinter. Han påpekar dock att vattenmagasinen i Norge inte är lika välfyllda som i Sverige. Eftersom vi har en gemensam nordisk elmarknad skulle en torr höst i Norge därför göra att elpriserna stiger även i Sverige.
– Blir det en kall och torr höst och problem med kärnkraftverken kan elpriset stiga. Men jag tror inte att vi kommer att se så rejäla elprischocker som i vintras, säger Sigge Eriksson.
Till skillnad från sin kollega på Telge Energi så är Sigge Eriksson betydligt mer positivt inställd till bundna elavtal.
– Varje kund måste själv bedöma om man ska välja rörligt eller bundet. Det kan säkert vara så att ett rörligt elpris lönar sig i längden. Problemet är att det kan blir väldiga svängningar med rörligt avtal. Genom att teckna ett fastprisavtal får du en viss trygghet genom att du undviker eventuella pristoppar, säger Sigge Eriksson som själv har ett elavtal bundet på tre år.
MAGNUS GUSTAVSSON, PRIVATA AFFÄRER