fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Rekordlågt elpris

Publicerad: 20 december 2013, 12:30

Foto: Fredrik Sandberg /TT

En blöt, varm och blåsig inledning på vintern gör att elpriset tycks hamna på rekordlåga nivåer under december. Det visar elhandelsbolaget Bixias årsrapport.

Ämnen i artikeln:

Bixia

Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Året inleddes dock med en torr vår med underskott i vattenmagasinen och begränsningar i överföringskapaciteten från Norge. Det gjorde att vårens och sommarens elpriser blev högre än normalt, konstaterar Bixia i rapporten.

Men den blåsiga och blöta hösten och vintern med rekord i vindkraftsproduktion har sedan sänkt priset rejält. Preliminärt väntas 2013 års spotmedelpris landa på 34 öre per kWh (område SE03) vilket är 6 öre högre än 2012.

– Den begränsade överföringen i kombination med låga vattennivåer och stundtals lägre kärnkraftstillgänglighet höll uppe priserna fram till september. Därefter kom några intensiva lågtryck med kraftig vind och nederbörd som pressade priserna under hösten, säger Anders Engkvist, analyschef på Bixia Energy Management.

Rekordlågt i december

Men även om årsmedelpriset blir högre i år än i fjol kan storkonsumenter glädja sig åt ett rekordlågt elpris nu i december.

Milt och blåsigt väder har pressat priserna. Lågtrycken har också gjort att vatten- och snömagasinen har fyllts på under perioden vilket påverkat den hydrologiska balansen i positiv riktning.

– Fortsätter det så här hela december, vilket prognoserna säger, kommer vi att hamna på de lägsta elpriserna i december sedan 2006, säger Anders Engkvist.

Vindkraftsrekord

I år 2013 bjöd också på ett vindkraftsrekord. Sammantaget har vindkraften stått för cirka sex procent av den totala elproduktionen i Sverige. Det är två procentenheter mer än i fjol.

Som jämförelse motsvarade vindkraftsproduktionen i oktober två gånger produktionen vid reaktorerna Oskarshamn 1 och 2 vid normal drift, skriver Bixia i årsrapporten.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera