måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Regeringen presenterar nytt bostadsförslag

Publicerad: 12 maj 2023, 12:00

Foto: Marko Säävälä/TT

Regeringen vill skapa fler vägar till att äga sitt boende och tillsätter en utredning för att bland annat utveckla en hyrköpsmodell. Utredaren ska även ta fram åtgärdsförslag på hur fler hyresrätter ska kunna omvandlas till ägarlägenheter.


Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Under en pressträff på fredagen presenterade Sveriges infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) ett nytt bostadspolitisk förslag från regeringen.

Det syftar till att fler svenskar ska kunna äga sitt boende. Regeringen vill skapa fler vägar till att äga en bostad och tillsätter nu en utredning som ska ta fram åtgärdsförslag.

Utredaren ska bland annat föreslå åtgärder som behövs för att befintliga hyreslägenheter i flerbostadshus ska kunna omvandlas till ägarlägenheter. Dessutom får utredaren i uppdrag att ta fram en hyrköpsmodell för att underlätta steget till ett ägt boende, enligt regeringen.

– En viktig strukturell åtgärd är att fler får möjlighet att ta steget in på den ägda bostadsmarknaden, säger infrastruktur- och bostadsministern Andreas Carlson under pressträffen.

– Det behöver därför byggas fler bostäder över hela landet som möter människors behov och efterfrågan under livets olika skeenden. Detta kräver en mångfald av boendeformer, vilket inte speglas på bostadsmarknaden i dag, fortsätter han.

Vidare säger ministern att regeringen därför ser det som ”särskilt betydande” att det finns fler möjligheter att ta sig in på den ägda bostadsmarknaden.

– Den som äger sin bostad har större inflytande över boendet, en större möjlighet att påverka boendekostnaderna och utforma boendet efter egna önskemål – än om man hyr en bostad, fortsätter Andreas Carlson.

Regerings förslag möter direkt hård kritik från Hyresgästföreningen. I en intervju med DN kallar organisationens chefsekonomen Martin Hofverberg det för en ”felaktig prioritering”.

”Det finns 3 000 ägarlägenheter i dag. Svenskarna har fullständigt ratat den ägandeformen”, säger han till tidningen.

Utredningen som regeringen tillsätter ska redovisas senast den 2 december 2024. Chefsrådmannen Magnus Hermanssons har utsetts till särskild utredare.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera