Bostad
Räntehöjning tidigare än väntat?
Publicerad: 14 augusti 2009, 06:17
Räntemarknaden förväntar sig att Riksbanken höjer räntan redan i år eller i början av nästa år eftersom ekonomin återhämtat sig snabbare än väntat. Men det är fortfarande stor osäkerhet och låg risk för inflation. Därför kan det hända att höjningen dröjer till tredje kvartalet nästa år.
Räntan väntas enligt Riksbankens prognos från i juli ligga kvar på 0,25 procent fram långt in på hösten 2010. Men SEB gör en annan bedömning eftersom det syns tecken på att ekonomin återhämtar sig snabbare än väntat och att hushållen hållit uppe sin efterfrågan. En viktig förklaring till det är att penningpolitiken varit kraftfull. Räntesänkningar har gjort att många hushåll valt rörlig ränta på bolånen vilket ger en snabb effekt i hushållens plånböcker.
– Vi tror att en räntehöjning med 25 punkter kommer tredje kvartalet nästa år och att räntan därefter höjs med i försiktigt och i gradvis takt med 25 punkter varje kvartal därefter, säger Elisabet Kopelman, analytiker på SEB.
Samma prognos gör Tomas Pousette, chefekonom på SBAB.
– Vi tror att Riksbanken börjar höja räntan tredje kvartalet nästa år. Man börjar med att höja 0,25 procent i lugn takt, säger han.
Men räntemarknaden tror annorlunda och förväntar sig att Riksbankens höjningar kommer redan i år eller i början av nästa år.
– Marknaden anser att Riksbankens prognos är allt för försiktig och har börjat prisa in att det kommer en höjning i februari eller till och med i december, säger Elisabet Kopelman.
Elisabet Kopelman tror att det finns risk för snabbare räntehöjningar i Sverige, men inte så snabba som marknaden tror.
– Även om också Riksbanken har skäl att fundera över om inte räntan ska höjas snabbare än vad man sa i juli tycker vi ändå att marknaden sprungit för fort när det gäller att skriva upp ränteförväntningarna. Vi räknar med att Riksbanken är försiktig med att blåsa faran över för världsekonomin. Det finns betydande risker för bakslag. Vi får inte glömma att det varit en kollaps i ekonom och att vi nu ser ut att vara på väg att vända upp från mycket låga nivåer. Det är fortfarande stor osäkerhet kring återhämtningen, säger Elisabet Kopelman.
Hon får medhåll av Tomas Pousette.
– Ny statiskt från SCB visar att industrins produktion minskade med 2,5 procent från maj till juni och orderingången föll med 4,2 procent. Det är en klar rekyl och jag hade väntat mig en fortsatt uppgång. De förväntningar som finns på räntemarknaden om att en snabb återhämtning i den svenska ekonomin skulle få Riksbanken att tidigarelägga höjningen av räntan. Orderingången behöver lyfta ordentligt under de kommande månaderna för att optimismen ska vara befogad, säger han.
Den norska banken kan bli en av de första centralbanker som kommer att höja räntan. Uttalanden från Norges bank indikerar att banken kommer höja räntan tidigare än man sa i juni då banken signalerade att en första höjning kommer i maj nästa år.
– De norska statsfinanserna är starka på grund av oljeintäkterna och precis som i Sverige har Norge hjälp av att ha en undervärderad valuta. Huspriserna är också på väg att stiga i Norge vilket också talar för en tidigarelagd räntesänkning, säger Elisabet Kopelman.
Binder fler hushåll boräntan nu när det finns tecken på en snabbare höjning av räntan?
– Nej, det ser vi inte. Nio av tio hushåll har en rörlig boränta. Kortast möjliga bindningstid är det mest attraktivt, säger Tomas Pousette.
– Något fler räntor binder nu. Andelen som planerar att binda räntan har gått från fyra till åtta procent enligt vår boprisindikator. Nu tjänar man mycket på att ha rörligt. Bättre än så här blir det inte. Det kommer inte en till räntesänkning utan nu är räntorna på sin lägsta nivå, säger Elisabet Kopelman.
RICKARD YDRENÄS, PRIVATA AFFÄRER