söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Pruta vid franskt husköp

Publicerad: 28 november 2011, 15:29

Privata Affärers skribent Jan Sterner har själv erfarenhet av att köpa hus i Frankrike. Han reder ut hur köpeprocessen går till och pratar med olika aktörer och kännare av marknaden.


JS

Jan Sterner


Just nu är Frankrikes bostadsmarknad i skuggan av den ekonomiska krisen och mer köparens marknad än tidigare. Priserna har inte riktigt återhämtat sig från förra krisen och har börjat vika nedåt igen.

– Försäljningsprocessen är i många stycken annorlunda än i Sverige. Här förekommer ingen svensk budgivning utan begärt pris är satt med marginal för att pruta. Det handlar snarare om att buda nedåt. Tänk på det, säger fastighetsmäklaren Johan Wretman i Cannes.

Ta god tid på er om ni tänker köpa bostad i Frankrike – och det gäller från början till slut. Börja med att resa runt för att hitta den plats där du verkligen trivs.

– Ha absolut inte bråttom. Låt dig inte stressas av en fransk mäklare som säger att du måste bestämma dig snabbt för att det finns fler intressenter. I nio fall av tio är det bluff, säger Carl Florman, som också är svensk mäklare, specialiserad på Rivieran.

Så här går köpeprocessen till:

1. Slå fast budet. Efter gediget prutande är du och säljaren överens om priset. Då är det klokt att sätta det på pränt. När säljaren väl satt sin namnteckning under ”offre acceptée”(bud godtaget) är han bunden vid överenskommet pris. Som köpare har du dock möjlighet att ångra dig.

2. Förkontrakt. Nästa steg är att skriva ett ”compromis de vente”. Det är som ett svenskt köpekontrakt och ska innehålla alla tänkbara detaljer som du vill reglera i affären. Exempelvis låneklausul (att du köper bara om banken är med på noterna), tillträdesdag och inredning som ska ingå i köpet med mera.

I samband med detta preliminära avtal betalas även handpenning, som i regel är 10 procent av köpeskillingen.

3. Notarien och slutgiltigt köpeavtal. Processen går nu vidare hos notarien, vilket är ett speciellt förfarande i Frankrike. Notarien är en juridiskt utbildad statstjänsteman och hans roll är att se till så att hela affären går korrekt till. Processen kan ta två till tre månader innan den avslutas med det slutgiltiga köpeavtalet ”acte de vente”.

Arvodet till notarien är i regel 6,5 procent av köpeskillingen för befintliga fastigheter och 2,5 procent vid nyproduktion. Notarien ser också till att affären registreras och att köparen får lagfart. Det kan ta cirka sex månader.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera