torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Populärt med egen el

Publicerad: 19 februari 2013, 13:42

Allt fler satsar på egen elproduktion i hemmet. Men det kan bli mer populärt och lönsamt om det nuvarande regelverket förenklas, menar elbranschen.


LB

Lars Bärtås


En kartläggning av branschorganisationen Svensk Energi visar att skaran av egna elproducenter växer. Idag finns ungefär 850 mikroproduktionsanläggningar i Sverige. 70 procent av dessa baseras på solceller, medan 17 procent är små vattenkraftverk och 13 procent är vindsnurror.

– Egen elproduktion förstärker kundernas känsla av egen kontroll och höjer medvetenheten om såväl värdet och vikten av tillgång till el, som det egna energibeteendet. Med framtidens behov av energieffektivisering ser vi att detta är en bra utveckling som vi vill stötta, säger Helena Olssén, el- och samhällsanalytiker på Svensk Energi

Organisationen hoppas nu på att politikerna ändrar dagens regelverk så att man kan kvitta sin elproduktion mot den egna elanvändningen.

– Det skulle göra det mer lönsamt för den som vill producera sin egen el, säger Helena Olssén.

Svensk Energi vill också aktivera elkonsumenterna med en ny avtalsform som gör det möjligt att få sina egna mätvärden i realtid.

– På så sätt skulle kunden till exempel kunna föra statistik eller koppla in avancerade tjänster som att styra användningen av eldriven utrustning, säger Helena Helena Olssén.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera