Bostad
Politisk oro över bostadsmarknaden
Publicerad: 26 juli 2011, 07:31
Ledande politiker uttrycker en oro för bostadsmarknaden och Socialdemokraterna vill få till en bred politisk lösning. Men lösningarna skiljer sig åt.
ME
Magnus Eriksson
Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Tommy Waidelich sträcker på DN debatt ut handen till alliansen och föreslår blocköverskridande beslut för att dämpa effekterna av ett prisfall på bostadsmarknaden.
Den senaste tiden har statistik publicerats som tyder på att ett prisfall på bostadsmarknaden har inletts. Med stigande räntor kan fallet accelerera befarar Tommy Waidelich, och det är hög tid att regeringen tar varningssignalerna på allvar menar han.
En bubbla på bostadsmarknaden som spricker skulle dessutom förvärra situationen ytterligare menar Waidelich. Om det finns en bubbla är han däremot inte övertygad om.
Å ena sidan pekar han på oroväckande rapporter om minskad omsättning på bostadsmarknaden och att det eventuellt finns personer som betalar ett orimligt högt pris för sina bostäder bara för att de är övertygade om att få igen priset med råge vid en försäljning.
Att prisökningen på bostäder årligen sedan år 2000 varit tre-fyra gånger högre än tillväxten i hushållens disponibla inkomster är också oroväckande menar han.
Å andra sidan, menar han, finns det faktorer som talar för att situationen på bostadsmarknaden kan vara hållbar. Ett nytt makroekonomiskt läge med låg inflation och avreglerade kreditmarknader är de starkaste argumenten här.
Men blotta misstanken om att det byggts upp en bubbla på bostadsmarknaden är skäl nog till att agera politiskt menar Waidelich. Konsekvenserna för högt skuldsatta barnfamiljer och för tillväxt, sysselsättning och offentliga finanser kan annars bli stora.
Det enda konkreta förslag Socialdemokraternas ekonomiske talesperson kommer med är att det bör göras enklare att hyra ut bostadsrättslägenheter i andra hand. Precis samma förslag som fastighetsprofessorn vid KTH Hans Lind fört fram tidigare.
Förutom detta efterlyser han en politisk diskussion som kan mynna ut i en handlingsplan med bred parlamentarisk förankring. Bland annat hänvisar han till att även Folkpartiets ekonomiske talesperson Carl B Hamilton uttryckt en oro för bostadsmarknaden.
Lösningarna skiljer sig åt
Frågan är dock om Waidelich är överens med Hamilton om vad som är bästa receptet mot en annalkande bostadsbubbla. Hamilton presenterade i början på året en lösning som gick ut på att sänka kapitalinkomstskatten – och därmed även ränteavdraget.
Till att börja med förespråkar Folkpartiets ekonomiske talesperson en sänkning från 30 till 25 procent, för att på några års sikt sänka ned mot 20 procent.
Tommy Waidelich lägger alltså inte fram några konkreta förslag, förutom andrahandsuthyrning av bostadsrättslägenheter, men däremot ser han en rad inslag i alliansregeringens förda politik som bidragit till problematiken på bostadsmarknaden.
Dessa inslag är den sänkta löpande beskattningen av fastigheter, den höjda reavinstskatten, ROT-avdraget samt det rekordlåga byggandet.
Om Waidelich lösningar ligger i att återställa beskattningen av fastigheter och reavinstbeskattningen och Hamiltons ligger i att sänka kapitalinkomstskatten så kan det bli svårt att komma överens.
MAGNUS ERIKSSON, PRIVATA AFFÄRER