tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Oxford Economics: Sverige bland länderna med störst risk för boprisfall

Publicerad: 24 oktober 2022, 13:57

Foto: Shutterstock

Sverige tillhör de länder som har störst risk för en krasch på bostadsmarknaden – en prisnedgång på 10 procent eller mer. Det bedömer Oxford Economics i en analys.


Nyhetsbyrån Direkt


”Vår studie visar risken för en krasch är störst i Kanada, Nya Zeeland och Sverige – vi beräknar sannolikheten till lite över 50 procent”, skriver de.

Oxford Economics noterar att detta också är i linje med deras prognos då de räknar med att bostadspriserna i Kanada, Nya Zeeland och Sverige faller med 30, 20 respektive 15 procent.

I USA är sannolikheten för en krasch 35 procent och i Storbritannien runt 25 procent. Prognosen är att priserna också kommer att sjunka med 10 procent i Storbritannien medan utvecklingen i USA spås bli starkare tack vare bolån med långa löptider och ett begränsat utbud (två faktorer som inte finns med i modellen).

Oxford Economics har utifrån 50 års data i 14 utvecklade länder konstruerat en modell för att beräkna sannolikheten för en större nedgång på bostadsmarknaden. Enligt den är styrkan på arbetsmarknaden och uppgången i räntor avgörande för om bostadsmarknaden krascher – vilket de definierar som en prisnedgång på 10 procent eller mer.

De menar att många nu fokuserar mycket på de stigande räntorna och då delvis missar arbetsmarknadens avgörande betydelse.

”Om sysselsättningen faller, ökar det antalet säljare som tvingas sälja och ser till att huspriserna sjunker markant. Historien visar att om arbetsmarknaden kan förbli stark är chanserna större för en mer gynnsam korrektion”, skriver Oxford Economics.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera