söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Nytt elprisrekord i dag

Publicerad: 6 december 2021, 07:19

Foto: iStockphoto

Den kraftiga kylan har kopplat greppet om Sverige och i dag noteras nya rekord på elmarknaden. I eftermiddag landar nämligen timpriset på över 6 kr/kWh.


I dag väntas dygnssnittpriset i elområde SE4 och SE3 landa på 3,01 kr per kWh medan priset bli 1,34 kr/kWh i elområde SE2 och SE1. Men sett till enskilda timmar kommer priset att toppa på hela 6,49 kr/kWh mellan kl 16 och 17 i eftermiddag i elområde SE4 och SE3. I SE2 och SE1 toppar timpriset på 1,58 kr/kWh mellan kl 15 och 16.

”Det innebär att rekordet som sattes förra måndagen, den 29 november, redan är passerad för halva landet”, skriver elhandelsbolaget Tibber i ett marknadsbrev.

Orsaken till dagens höga elpris är att det är ovanligt kallt i Sverige och övriga delar av Norden. I vanliga fall brukar vi se temperaturer runt 0,5 grader vid denna tidpunkt i Sverige. Men under måndagen upplever stora delar av landet minusgrader, där den förbrukningsviktade temperaturen ligger runt minus 9,5 grader, enligt Tibber.

– Den väldiga kylan tillsammans med lägre vindproduktion är den perfekta cocktailen för elpriserna att skjuta upp i höjden igen, vilket de också gjorde framförallt i Södra Sverige. Hög förbrukning, lägre än normal vindproduktion i Södra Sverige och Finland samt importbegränsningar från Norge (NO1 till SE3) ger en situation som är extremt tight och ger en hög prisbildning, vilken är på en rekordnivå. Det medför också att vi under många timmar imorgon importerar fullt från Tyskland och Polen säger Joakim Salqvist, elprisanalytiker på Tibber i ett pressmeddelande.

Av: Magnus Gustavsson, magnus.gustavsson@privataaffarer.se

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera