torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Nu sänker storbankerna räntorna

Publicerad: 27 december 2011, 08:54

Det dröjde flera dagar efter Riksbankens räntesänkning men sedan sänkte Handelsbanken sina listräntor på korta bolån och det fick de konkurrerande storbankerna att vakna. Både SEB och Nordea har nu justerat räntorna.

Ämnen i artikeln:

HandelsbankenNordeaRiksbankenSEBSwedbankBolånStyrränta

PA

Privata Affärer

red@privataaffarer.se


Efter Riksbankens räntesänkning förra veckan sattes Handelsbanken i strålkastarljuset på grund av att de stack ut med snäppet högre listräntor på tremånadersräntan än de andra tre storbankerna. Det ledde till att SHB sänkte listräntorna med 0,47 procentenheter. Kort därefter följde SEB efter och sänkte sina listräntor med 0,19 procentenheter – till samma nivå 4,43 procent.

Samtidigt hävdade Per Beckman, vd för Handelsbanken Statshypotek, till Dagens Industri, att listräntorna saknar reell betydelse:

”Listpriserna är just bara listpriser. Priset på ett bolån sätts ute på kontoret”, sade han till tidningen.

På fredagen sänkte även Nordea sin tremånadersränta på bolån med 0,1 procent till 4,5 procent.

Även Swedbank, som nu har de högsta listpriserna, kan komma att sänka sina korta boräntor inom kort, uppger Peter Borsos, kommunikationschef för svensk bankrörelse på Swedbank.

Förra veckan sänkte Riksbanken sin viktigaste styrränta, reporäntan, med 0,25 procentenheter till 1,75 procent, men ingen av storbankerna valde först att justera sina boräntor.

Då kontrade finansmarknadsminister Peter Norman med att ge Finansinspektionen i uppdrag att granska bankernas bolånemarginaler. Enligt Norman är det inte rimligt att kostnaden för högre ställda kapitaltäckningskrav ska stjälpas över på bankkunderna.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera