söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

…När du flyttar till hyreslägenhet

Publicerad: 16 september 2010, 09:12


AB

Anna Blomén


Hyresgästen har alltid rätt att få ett skriftligt kontrakt och i kontraktet ska hyres- och uppsägningstid anges. Om en hyresgäst hamnar i tvist med värden kan hyresnämnden i de flesta fall fatta beslut om vem som har rätt.

Besittningsskydd

Hyresgästen har besittningsskydd och därmed möjlighet att bo kvar om han eller hon vill, även om hyresvärden skulle vilja säga upp hyresgästen. Förutsättningen är att hyresgästen sköter sin del av avtalet, betalar hyran i tid till exempel.

Byte

Om en hyresgäst vill byta lägenhet med någon annan måste bytet godkännas av båda värdarna. Om den nya hyresgästen bedöms vara olämplig, till exempel därför att han eller hon tidigare stört grannar eller inte betalt sin hyra, kan värden säga nej. Nekar värden kan hyresnämnden pröva saken. Ett hyreskontrakt ska sägas upp skriftligt. Enligt hyreslagen har en hyresgäst en uppsägningstid på högst tre kalendermånader.

Andrahandsuthyrning

Att hyra ut, och hyra, en hyresrätt i andrahand är omgärdat av många regler. Hyresgästen måste ha värdens tillstånd att hyra ut lägenheten. Om hyresgästen hyr ut lägenheten utan värdens tillstånd riskerar både förstahands- och andrahandshyresgästen att vräkas. En hyresgäst har rätt att hyra ut lägenheten om han eller hon ska studera på annan ort, arbeta tillfälligt, ska bli sambo på prov eller tillfälligt måste bo på annat håll på grund av sjukdom. Vid andrahandsuthyrning bör ett skriftligt kontrakt upprättas, där allt som gäller uthyrningen ingår: hyrestid, vilket datum hyran ska betalas, om el, vatten, telefon ingår. Den som hyr ut en lägenhet i andra hand ska deklarera och betala skatt för hyresinkomsten. Du kan hyra ut för upp till 15 000 kr per år skattefritt.

Gör rätt vid andrahandsuthyrning

Att hyra ut sin lägenhet i andrahand kan vara riskfyllt. l Avtala bort besittningsskyddet. En andrahandshyresgäst som bor i en lägenhet i mer än två år kan få besittningsskydd, det vill säga rätt att bo kvar.

l Andrahandshyror ska vara ”skäliga”. Om en andrahandshyresgäst får rätt i hyresnämnden kan den som hyrt ut lägenheten få betala tillbaka pengar plus ränta upp till två år tillbaka i tiden.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera